Usvojena rezolucija UN-a o Afganistanu: Rusija i Kina suzdržane

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je rezoluciju Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Država o Afganistanu. Dokument je podržalo 13 država, suzdržane su bile Rusija i Kina, izvijestile su RIA Novosti.

Zemlje su se također prisjetile izjave talibana od 27. kolovoza u kojoj se pokret obvezao osigurati da Afganistanci mogu napustiti zemlju u bilo koje vrijeme i preko bilo kojeg graničnog prijelaza, uključujući zračnu luku Kabul.

Vijeće sigurnosti UN-a “očekuje da će se talibani pridržavati ovih i svih drugih obveza, uključujući siguran i uredan izlazak Afganistanaca i svih stranih državljana iz Afganistana“, kaže se u rezoluciji.

Vijeće je zatražilo da se teritorij zemlje ne smije koristiti za prijetnje ili napade na druge države, za sklonište i obuku terorista, planiranje ili financiranje terorističkih napada.

U rezoluciji je Vijeće sigurnosti navelo važnost borbe protiv terorizma u Afganistanu, uključujući i protiv pojedinaca i organizacija uključenih na popise sankcija u skladu s rezolucijom 1267 (1999), te je istaknulo relevantne obveze talibana u tom pogledu.

Suzdržanost Rusije objasnio je njihov veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzya, kazavši kako autori nisu uzeli u obzir brojne “temeljne zabrinutosti” Moskve – poglavito, dokument ne spominje potrebu borbe protiv “Islamske države”.





Prema diplomatu, Rusija u tome vidi “nespremnost da se prizna ono očito, kao i želju za podjelom terorista na prijatelje i neprijatelje”.





 

Komentari

komentar

You may also like