Utjecajni kongresmen predložio međunarodni sud protiv Lukašenka zbog zločina

Treba podnijeti tužbu Međunarodnom kaznenom sudu u svezi postupaka režima bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, izjavio je supredsjednik Povjerenstva za ljudska prava u Zastupničkom domu američkog Kongresa  i jedan od osnivača međustranačke grupe Prijatelji Bjelorusije, Christopher Smith (info: Eadaily).

Prema njegovim riječima, “Lukašenko je jako uplašen i očajan da bi mogao izgubiti vlast – a ovo je vrlo opasna država, spreman je na sve u odnosu na bjeloruski narod“. S tim u svezi, kongresmen smatra kako „Sjedinjene Države moraju to u potpunosti razumjeti – i djelovati proaktivno. Moramo biti spremni uspostaviti međunarodni sud za njegove zločine“.

“Podržao sam osnivanje sličnih sudova za tragedije u Ruandi, Sierra Leoneu i bivšoj Jugoslaviji. Siguran sam da Slobodan Milošević, kao i ostale ubojice, nije ni pomislio da će biti na optuženičkoj klupi. Rusija s tim nije bila sretna, i malo je vjerojatno da će biti sretna ako se Lukašenko izvede pred lice pravde, ali pogledajte koliko je ljudi ubijeno tijekom njegove vladavine, koliko je tisuća Bjelorusa pretučeno i poniženo na gradskim ulicama… Sve to može razmotriti i Međunarodni kazneni sud”, kazao je Smith.

Pri tom je podsjetio kako “puna potpora Lukašenkovom režimu – propagandna, financijska, pa čak i vojna – dolazi iz Moskve i čini je suučesnicom“.

“No, možda će u nekom trenutku Putin morati shvatiti kako mu ova potpora pruža više neugodnosti nego koristi”, zaključio je američki kongresmen.

 





Komentari

komentar

You may also like