Utjecajni republikanski senatori uz Trumpa: ne vjeruju u proces brojanja glasova

Donald Trump izrazio je sumnju u proces prebrojavanja glasova u dijelu preostalih saveznih država te je Trumpov stožer sudskim putem zatražio zaustavljanje brojanja glasova u Pennsylvaniji, Michiganu i Georgiji, dok u Wisconsinu traže ponovno brojanje glasova.

Utjecajni republikanski senatori Lindsey Graham i Ted Cruz, koji figuriraju kao jedni od najizglednijih republikanskih predsjedničkih kandidata 2024., podržali su Trumpa.

“Vjerujem Arizoni, ne vjerujem Philadelphiji”, rekao je Graham na Fox Newsu. U Arizoni su naime na vlasti republikanci, a u Pennsylvaniji demokrati.

Senator iz Teksasa Ted Cruz izjavio je, također za Fox News, kako demokrati “zamagljuju” prebrojavanje glasova te da pokušavaju “ukrasti izbore”.

Odgađanje brojanja glasova pristiglih poštom u Pennsylvaniji je “stranački, politički i nezakoniti” proces, izjavio je Cruz.
Republikanci se najviše žale na Pennsylvaniju, a sud je naredio da republikanski promatrači biti prisutni bliže u komisiji. Republikanci su tvrdili da demokrati ne dopuštaju republikanskim promatračima da priđu dovoljno blizu kako bi mogli vidjeti što se događa.

“Netko tko je prisiljen koristiti dalekozor nije ‘promatrač’ po zakonu”, napisao je Ted Cruz.

 

Trumpa su podržali i vođa republikanaca u Zastupničkom domu Kevin McCarthy te predstavnike Georgie u zastupničkom Domu Doug Collins.

Ostali istaknutiji republikanci nisu javno istupali po tom pitanju ili su se ogradili od Trumpa.

“Nemojte šutiti o ovome. Ne možemo dopustiti da se ovo dogodi pred našim očima”, rekao je McCarthy za Fox News.

Komentari

komentar

You may also like