Utrka za pronalaskom srušenog britanskog F-35 u istočnom Sredozemlju. Uključuje se i Turska

Jučer smo izvijestili o padu britanskog zrakoplova američke proizvodnje F-35B u istočni dio Sredozemnog mora, kao i o utrci NATO saveza i Rusije oko toga tko će se prije domoći njegove olupine s dna mora (vidi poveznicu ovdje).

Danas se na ovu temu u UAE oglasio i arapski medij na engleskom jeziku The National, koji, osim Rusije, navodi i još jednu zemlju koja ima itekako veliki interes za pronalazak olupine skupog zrakoplova 5. generacije, vrijednog 100 milijuna funti, proizvedenog stealth tehnologijom. Radi se o Turskoj, koja je, podsjetimo, zbog kupnje ruskih protuzračnih sustava S-400 Triumf izbačena iz američkog programa proizvodnje zrakoplova F-35 i onemogućena joj je njihova planirana kupnja. Zbog toga Ankara ne samo što razmišlja o kupnji zrakoplova 5. generacije od drugih zemalja, već aktivno radi i na pokretanju vlastitog programa za proizvodnju istog.

Spomenuti medij naviodi kako su vojni brodovi Ujedinjenog Kraljevstva i NATO saveza došli na mjesto nesreće britanskog F-35 nekoliko sati nakon što se srušio tijekom polijetanja s britanskog nosača zrakoplova HMS Queen Elizabeth prošle srijede. Dužnosnici u Londonu rekli su da se poduzimaju brze mjere kako bi se izvukli njegovi dijelovi. Ovo je prvi put da se F-35 srušio u pristupačnim međunarodnim vodama, pri čemu se  pilot uspješno katapultirao i izvučen je na nosač zrakoplova.

Najnoviji podaci o navigacijskom praćenju brodova pokazuju kako ima dosta pomorskih aktivnosti južno od grčkog otoka Krete, gdje se zrakoplov srušio, i da je britanski razarač Type-45 usidren kraj namjenskog tegljača.

Britanski vojni izvori rekli su da je Turska “vrlo zainteresirana” za pronalazak fragmenata F-35.

“Svaku obnovljenu tehnologiju rastuća turska obrambena industrija može koristiti za razvoj vlastitih perspektivnih zrakoplova”, navodi arapski medij.





Britansko Ministarstvo obrane također je zabrinuto za Ruse, koji imaju pomorsku bazu u sirijskom Tartusu u Siriji, što je oko jedan dan plovidbe od mjesta pada F-35. Također postoji mogućnost da bi civilni brodovi mogli prikupiti olupinu i potom je prenijeti stranim silama, uključujući Kinu, dodali su izvori The Nationala.

Posebno zabrinjava da bi konkurenti mogli pronaći tzv. crne kutije, koje još nisu pronađene. Ako bi ih oni našli, dobit će potpuno tajne podatke o karakteristikama F-35, zaključuje arapski medij.

Z. Meter: Britanski F-35B srušio se u Sredozemno more. Tko će prije do olupine: NATO ili Rusi?





Komentari

komentar

You may also like