Utrka za švicarske vojne ugovore – Amerikanci u niskom startu

Foto: authentis.swiss

Nakon referenduma od 27. rujna, kojim su švicarski građani odobrili nabavu novih borbenih zrakoplova koji bi trebali zamjeniti postojeće F/A-18 Hornete u naoružanju švicarskog ratnog zrakoplovstva i kupnju protuzračnih raketa velikoga dometa, kreće nesmiljena utrka za sklapanje unosnih poslova vrijednih milijarde dolara.

Svega nekoliko dana nakon referenduma SAD su u igru ušli prvi iz niskog starta. Američki State Department objavio je kako je unaprijed odobrio Švicarskoj kupnju američkih borbenih aviona F-35A ili F/A-18E Super Hornet kao i protuzračnih raketnih sustava Patriot.

Američka Agencija za obrambenu i sigurnosnu suradnju (Defence Security Cooperation Agency- DSCA) preko koje se uz odobrenje Kongresa obavlja prodaja američkog naoružanja i vojne opreme stranim partnerima, na svojoj web stranici ponudila je za švicarske oružane snage dva paketa.

Paket koji sadržava borbeni avion F-35A proizvođača Lockheed Martina, nudi se s preliminarno određenom cijenom od 6,58 milijardi dolara, a paket s F/A-18E proizvođača Boeing s cijenom od 7,452 milijarde dolara. Obje ponude premašuju odobreni švicarski proračun za kupnju borbenih aviona od 6,5 milijardi dolara. Pored toga američka administracija unaprijed je, bez prethodnih pregovora i provjera, odobrila  Švicarskoj kupnju raketnih sustava protuzračne obrane Patriot. Pet bitnica protuzračnih raketa Patriot nudi se s cijenom od 2,2 milijarde dolara.

Referendumom od 27. rujna 50,1 posto birača, sa samo 8.670 glasova više odobrilo je kupnju borbenih zrakoplova i raketnih sustava za kontrolu švicarskoga zračnoga prostora i tako dalo zeleno svijetlo vladinom programu razvoja zrakoplovstva i protuzračne obrane u okviru programa „Air 2030“ koji uključuje kupnju 30-40 novih borbenih zrakoplova, poglavito namijenjenih za nadzor zračnog prostora, i 2 milijarde dolara za kupnju više bitnica najsuvremenijih protuzračnih raketnih sustava koji imaju sposobnost i proturaketne obrane.
Švedski borbeni zrakoplov Saab „Gripen“ temeljem odluke  švicarske vlade odbačen je još prošle godine kao neadekvatan, a kako u obzir dolaze samo zapadni zrakoplovi i raketni sustavi,  kao preostali konkurenti koji zadovoljavaju uvijete ostali su američki F-35 i F/A-18E Super Hornet, francuski Dassault „Rafale“ i Eurofighter Typhoon. Jedini raketni sustav koji zadovoljava potrebe i definirane karakteristike je američki sustav MIM-104 Patriot.

Švicarski program „Air 2030“ ne uključuje samo borbene zrakoplove nego cijeli sustav kontrole švicarskog zračnog prostora, pa se pored borbenih zrakoplova i raketnih sustava temeljem Savezne uredbe od 20. prosinca 2019. godine i referendumske potvrde pokreće modernizacija sustava za nadzor djelovanja ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane teritorija i nadzor samog zračnog prostora (C2 Air), u okviru čega će se izvršiti i nadogradnja radarskih instalacija. Savezni ured za obrambene nabave (Swiss Federal Office for Defence Procurement – armasuisse) za nadogradnju sustava zračnog nadzora, koji treba pružiti 24-satni nadzor i zaštitu nacionalnog zračnog prostora, već je odabrao sustav SkyView proizvođača Thales.

SkyView objedinjava  civilne i vojne podatke u stvarnom vremenu, pružajući bolju ukupnu sliku nacionalnog zračnog prostora i omogućujući brže donošenje odluka u cilju izvođenja operacija zaštite zračnog prostora i otkrivanje i brzo i učinkovito reagiranje na sve vrste prijetnji u nacionalnom zračnom prostoru.

Švicarska i njeni građani više ne žele sebi priuštiti sramotan događaj iz 2014. godine kada je oteti putnički zrakoplov Ethiopian Airlinesa sletio u zračnu luku u Ženevi u pratnji francuskih i talijanskih zrakoplova, jer su švicarski borbeni zrakoplovi bili raspoloživi samo u vremenu 06,00 do 22,00 sati.

Nije riječ o tehničkom problemu nego o suludim stavovima o potrebi  masivnog rezanja vojnih troškova jer je Švicarska neutralna i navodno joj ne prijeti nikakva vanjska opasnost. Takvi stavovi povremeno  prevladavaju u švicarskom društvu iako nisu utemeljeni na bilo kakvim  relevantnim prosudbama, nego samo na lažnom osjećaju sigurnosti koju pruža međunarodno priznata neutralnost. No švicarski građani uvijek u povijesti, nakon valova tzv. antimilitarizma, uvijek su na kraju došli do zaključka da ne postoji istinska državna suverenost bez oružanih snaga i potencijala pune zaštite kako ozemlja tako i zračnog prostora.

Stoga je švicarsko zrakoplovstvo uvijek preživjelo politička nadmudrivanja  i raspolagalo s najmodernijih zrakoplovima svoga vremena. Tijekom 30.-ih i 40.-ih godina prošlog stoljeća i u vrijeme 2. svjetskog rata raspolagalo je s 320 francuskih borbenih zrakoplova Morane-Saulnier M.S.406 i oko 130 njemačkih Messerschmitta  Bf 109 E. Tijekom rata švicarsko zrakoplovstvo tim avionima i protuzrakoplovnim topništvom nad švicarskim zračnim prostorom rušilo je i njemačke i savezničke zrakoplove. Veliki broj zrakoplova zaraćenih država prisiljeni su na  slijetanje u švicarske zrakoplovne baze, a posade su internirane.  Nakon 2. svjetskog rata korišteni su američki P-51 „Mustang“, a rano doba mlaznih zrakoplova obilježili su zrakoplovi de Havilland „Vampire“ i Venom, britanske proizvodnje, a kasnije i britanski Hawker „Hunter“, koji je imao sposobnost pružanja neposredne vatrene potpore trupama na tlu. Eru nazvučnih borbenih zrakoplova švicarsko ratno zrakoplovstvo počelo je kupnjom licence glasovitih francuskih zrakoplova Mirage III, koji su za potrebe Švicarske proizvedeni u domaćim tvornicama i nosili su oznaku Mirage IIIS. Nasljedili su ih potom  američki Northrop F-5E Tiger II i Boeing F/A-18A.
Trenutačna okosnica švicarskog ratnog zrakoplovstva je američki F/A-18 Hornet, dvomotorni nadzvučni borbeni avion isporučen Švicarskoj u razdoblju 1996-1999. godine . Naoružani su najsuvremenijim američkim raketama zrak-zrak posljednjih verzija Sidewindera i AMRAAM-a. Trenutno je u službi 30 Horneta od čega 25 jednosjeda verzije C i pet trenažnih vozila verzije D. Ukupno četiri zrakoplova izgubljena su tijekom godina u nesrećama. Usprkos nekoliko modifikacija i nadogradnji, uključujući i izvršenu srednjoročnu nadogradnju (MLU) u razdoblju između 2004.-2009. godine kako bi se produžio njihov operativni status, ipak vrijeme njihova povlačenje iz uporabe neumoljivo brzo dolazi.  U svakom slučaju do 2030. godine oni više neće biti operativno sposobni, a švicarsko zrakoplovstvo je najavilo da će prvi F/A Horneti biti povučeni već 2025. godine. Drugi zrakoplov u švicarskoj zračnoj floti je američki Northrop F-5E/F „Tiger II“. Nabavljeni su između 1978.-1985. godine, a flotu „Tigera“ je na vrhuncu činilo 110 zrakoplova. U ovome trenutku u uporabi je ostalo oko 25 primjeraka, što jasno govori da je rok operativne uporabe i tih robusnih i sposobnih borbenih zrakoplova također došao svome kraju. Tigeri, nekada širom svijeta cijenjeni borbeni zrakoplovi, danas su nepovratno zastarjeli. Moguće je da će ova godina biti i posljednja godina aktivne službe F-5E/F u švicarskom ratnom zrakoplovstvu. Nekoliko njih nastavit će letjeti u sklopu akrobatske grupe Patrouille Suisse .

Prema procjeni švicarskih vojnih stručnjaka i dijela političkih struktura, sadašnji nedostaci u kontroli nacionalnog zračnog prostora dovode u pitanje ne samo sigurnost švicarskih građana nego i ozbiljnost statusa neutralne države.

Iako će dio političkog spektra u Švicarskoj pokušati ponovo osporiti odluku o nabavi borbenih aviona pozivajući se na infatilne i s  vojnog  gledišta potpuno neutemeljene tvrdnje da borbene zrakoplove mogu zamijeniti protuzračni raketni sustavi, ili da uopće nisu potrebni jer navodno ne postoji nikakva opasnost za švicarsku naciju i državu, ostaje jedna nepobitna činjenica. Naime, ako jedna  visoko razvijena i bogata država neutralnog statusa, koji je priznat od svih međunarodnih čimbenika, toliko napora ulaže da bi osigurala postojanje zrakoplovne komponente svojih oružanih snaga, onda nema dvojbe što je činiti svim ostalim europskim državama, pa makar bile i članice NATO-a. Bez ratnog zrakoplovstva nema ozbiljnih oružanih snaga, a bez nacionalnih oružanih snaga nema ni punog nacionalnog i državnog suvereniteta.

Švicarska odluka o nabavi novih borbenih zrakoplova u broju dovoljnom za opremanje tri eskadrile, i modernizaciji cijelog  sustava protuzračne obrane obrane teritorija uključujući i sustave protuzračnih projektila srednjeg i velikog dometa, otvorila je na rastućem međunarodnom  tržištu naoružanja i vojne opreme utrku za sklapanje novih unosnih  poslova s uistinu ozbiljnim kupcem koji ima novaca i zna što želi. Amerikanci su prvi ponudili svoje proizvode, ali natjecanje tek počinje.

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like