Uvjerljiva pobjeda Erdogana raspršila nade Zapada

Proteklih su dana u domaćim i stranim medijima zaredale informacije i reportaže o tome, da bi turski predsjednik i njegova vladajuća Stranka pravde i razvoja mogli imati velikih teškoća u ostvarivanju svojih političkih ciljeva nakon prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj: u slučaju Erdogana spominjala se nikada veća mogućnost da će on ipak, iako kao nesumnjivi relativni pobjednik, morati ići u drugi krug izbora, a u slučaju stranke kojoj je na čelu spominjalo se kako ona sa svojim koalicijskim partnerom vjerojatno neće uspjeti osigurati većinu u turskom parlamentu. Bilo kako bilo, te su se prognoze i nadanja, prije svega Zapadnih zemalja koje s Erdoganovom Turskom već godinama ne uspijevaju pronaći „zajednički jezik“ po brojnim pitanjima (treba biti iskren i reći, ne samo njegovom krivicom), po tko zna koji put pokazale pogrešne i predstavljale su samo željeno za realno.

Recep Tayip Erdogan polučio je apsolutnu većinu glasova za položaj predsjednika države na prijevremenim predsjedničkim izborima, priopćila je turska Izborna komisija. Erdogan je osvojio 52,5% glasova nakon pobrojanih 98% glasačkih listića. Njegov glavni protivnik Muharrem Ince osvojio je 30,7% glasova, predstavnik prokurdske Stranke narodne demokracije Selahattin Demirtash 8,4%, a ostala trojica kandidata zajedno su dobili manje od 9% glasova.

Što se tiče rezultata parlamentarnih izbora, Erdoganova Stranka pravde i razvoja osvojila je 42,4% glasova birača, a njezin koalicijski partner – nacionalistička Stranka nacionalnog pokreta dobila je 11,1%. Time te dvije stranke, ujedinjene u Narodni savez, imaju osiguranu parlamentarnu većinu. Glavna oporbena Narodno-republikanska stranka osvojila je 22,7%, Dobra stranka 10%, a Stranka sreće 1,4%. Time su te stranke, ujedinjene u Nacionalni savez, ukupno dobile 34,1% glasova birača. U parlament će također ući prokurdska Stranka narodne demokracije, koja je prešla izborni prag od 10%, osvojivši 11,5% glasova.

Konačni službeni rezultati nedjeljnih izbora bit će objavljeni za desetak dana, nakon što budu razmotreni svi prigovori i žalbe.

Dakle, u najkraćim crtama može se zaključiti kako je turski predsjednik Erdogan uspio u svojim planovima i ovim izborima definitivno učvrstio svoju vlast i namjeru uvođenja predsjedničkog sustava sa širokim ovlastima, za što je prošle godine dobio većinsku potporu na referendumu turskih građana. Osim toga, Erdogan će i nakon ovih izbora imati većinsku potporu parlamenta, kojemu će uvođenjem predsjedničkog sustava ionako biti smanjene dosadašnje ovlasti. Sve druge kalkulacije i insinuacije o tome da su Erdogan i njegova stranka osvojili manji broj glasova nego ranije, da se Turski građani „bude“ i da je očito kako oni traže promijene i sl. potpuno su nebitne. Erdoganova pobjeda je potpuna, sviđalo se to nekome ili ne, i nakon prošle nedjelje Turska definitivno osnažena ulazi u potpuno novo razdoblje svoga razvoja, što je itekako bitno u ova neizvjesna globalna vremena. Erdogan će to sigurno znati iskoristiti, a posve je sigurno i to da će se prema njemu od danas mnoga svjetska politička središta odnositi s većom dozom poštovanja. Turska je jednostavno velika zemlja i nezaobilazan geopolitički čimbenik smješten na raskrižju Istoka i Zapada, a to nitko ne može i ne smije ignorirati.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like