Uzavrele vode oko Tajvana: najnovije vijesti

Kako je i očekivano, jučerašnji dolazak predsjednice američkog Kongresa Nancy Pelosi izazvao je val oštrih reakcija političkog i vojnog vrha Kine i pojačao ionako veliku nestabilnost u regiji.

Osim jučer započetih velikih kineskih vojnih vježbi u gotovo čitavoj zoni oko Tajvana, kao i zabrane prolaska stranih brodova i zrakoplova u Tajvanskom tjesnacu od strane kineskog vojnog vrha (što je vrlo oštra mjera), reakcija Pekinga svodi se na oštre političke izjave, pri čemu dužnim ne ostaje ni politički vrh Tajvana. Ali krenimo redom:

-Kako je već ranije izvijestila kineska agencija Xinhua, kineska mornarica i zračne snage će od 4. do 7. kolovoza izvesti bojno gađanje u šest područja oko Tajvana. Pritom su tri od šest određenih zona vježbe uključene u vode koje otočna uprava smatra svojim teritorijalnim vodama. Jedno takvo područje nalazi se manje od 20 km od Kaohsiunga, najveće luke otoka, smještene na jugozapadnoj obali.

Od utorka navečer, nakon što je Pelosi stigla na Tajvan, kineska Istočna borbena zapovjedna zona počela je ispaljivati ​​topništvo dugog dometa i nenuklearne projektile u Tajvanskom tjesnacu i na istočnoj obali otoka, prema kineskim novinama Global Times.

-Glasnogovornik kineskog Ureda za tajvanske poslove pri Državnom vijeću NR Kine (kineskoj vladi), Ma Xiaoguang, predvidio je, tako, duboku krizu za otok i ubrzanje raspada vlade šefice tajvanske administracije, Tsai Ing-wen. .

“Upozoravamo Tsai Ing-wen i Demokratsku naprednu stranku da će njihove provokacije da osiguraju takozvanu neovisnost Tajvana uz potporu stranih sila … na kraju ubrzati kolaps sadašnjeg vodstva otoka, a također i gurnuti regiju u stanje velike katastrofe,” navodi se u izjavi.





Ma Xiaoguang je naglasio da je politički vrh Tajvana vođen „uskim osobnim i sebičnim stranačkim interesima, trgujući interesima svojih ljudi.”

“Ovi pokušaji su osuđeni na neuspjeh. Nijedna osoba, nijedna politička snaga ne bi trebala podcijeniti odlučnost s kojom će Kina braniti svoj suverenitet i teritorijalni integritet”, kazao je kineski državni službenik.

-Tajvan namjerava podići odnose sa Sjedinjenim Državama na novu razinu i ojačat će partnerstvo sa Sjedinjenim Državama na raznim područjima, izjavila je u srijedu čelnica tajvanske administracije u Taipeiju Tsai Ing-wen tijekom sastanka s predsjednicom američkog Kongresa Nancy Pelosi.





-Vojne aktivnosti Pekinga u tom području “dovode u pitanje svjetski poredak, narušavaju mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu”, priopćilo je tajvansko ministarstvo vanjskih poslova. U izvješću se navodi da je zabrana vlasti u Pekingu stranim zrakoplovima i brodovima da uđu u područje vojnih vježbi posebno zabrinjavajuća. To, kako ističu iz ministarstva, ozbiljno utječe na međunarodnu trgovinu i logistiku.

-Washington mora platiti što je predsjednici Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi dozvolio posjet Tajvanu, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Kine Xie Feng.

Pozvao je američkog veleposlanika u Kini Nicholasa Burnsa i izrazio oštro protivljenje posjetu Pelosi Tajvanu.

“SAD mora platiti za svoje pogreške. Kina će poduzeti potrebne mjere za odlučno suprotstavljanje, a mi ćemo održati svoju riječ”, kazao je kineski diplomat, naglasivši, da će svatko tko pokuša manipulirati pitanjem Tajvana zarad političkog kapitala na kraju doživjeti neuspjeh i “biti prikovan na sramotni stup povijesti”.

-Peking je od srijede obustavio uvoz agruma i nekih vrsta ribljih proizvoda s otoka Tajvana u Kinu, objavila je Glavna carinska uprava Kine.

Tajvan će odgovoriti na kineski vojni izazov

-Taipei će poduzeti mjere kao odgovor na pojačanu vojnu aktivnost Pekinga u području Tajvanskog tjesnaca, objavilo je u srijedu na službenoj web stranici tajvansko ministarstvo vanjskih poslova. S tim ciljem otočne vlasti namjeravaju ojačati svoju obranu i ojačati suradnju sa Sjedinjenim Državama.

“U trenutačnoj situaciji, Vlada će, osim razvoja obrambenih sposobnosti, također održavati blisku komunikaciju i suradnju sa Sjedinjenim Državama i drugim zemljama istomišljenika, zajednički štititi međunarodni poredak temeljen na pravilima, izbjegavati eskalaciju u regiji, održati mir, stabilnost i prosperitet u Tajvanskom tjesnacu, kao i u cijeloj Indo-pacifičkoj regiji, – navodi se u priopćenju.

-Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa, kazala je u srijedu kako je njen položaj tj. činjenica da zauzima treće mjesto u državnoj hijerarhiji  SAD-a razlog “velike pompe” oko njenog posjeta Tajvanu.

“Mislim da je važno podsjetiti kako su članovi američkog Kongresa (u prošlosti bili na Tajvanu), neki od njih su putovali ranije ove godine… . Pretpostavljam da su (kineske vlasti) digle veliku pompu jer sam ja govornik. Ne znam je li to bio razlog ili povod.” rekla je u srijedu na konferenciji za novinare nakon sastanka s voditeljicom uprave otoka Tsai Ing-wen.

Pelosi: SAD će uskoro imati trgovinski sporazum s Tajvanom

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi izjavila je na medijskoj konferenciji nakon sastanka sa čelnicom tajvanske administracije Tsai Ing-wen kako bi uskoro mogao biti sklopljen trgovinski sporazum između SAD-a i Tajvana. O tome je izvijestio američki Bloomberg.

“Razgovarali smo o trgovinskom sporazumu koji se može sklopiti, i to uskoro”, kazala je Pelosi.

 

Komentari

komentar

You may also like