Uzavrelo stanje: izraelski napad na vjernike u jeruzalemskoj džamiji Al-Aqsa

Nekoliko arapskih zemalja i vodeća islamska tijela osudili su u subotu izraelske planove deložacije palestinskih obitelji iz okupiranog istočnog Jeruzalema, kao i napad na vjernike koji su molili u jeruzalemskoj džamiji Al-Aqsa. 

Saudijsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je jednostrane poteze Izraela jer podrivaju šanse za nastavak mirovnih pregovora, prenosi Anadolu.

“Odbacujemo izraelske planove i mjere za iseljavanje palestinskih domova u Jeruzalemu i nametanje izraelskog suvereniteta nad njima”, navodi se.

Egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je prodor izraelskih snaga u džamiju Al-Aqsa i napad na vjernike.

“Raseljavanje palestinskih obitelji … krši rezolucije međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava”, navodi se u priopćenju.

Kuvajtsko ministarstvo vanjskih poslova također je oštro kritiziralo incident u džamiji i smatra ga očitim izraelskim izazovom osjećajima muslimana i kršenjem ljudskih prava.





U međuvremenu, egipatsko sveučilište Al-Azhar, najviše sjedište učenja sunitskih muslimana, osudilo je napad na vjernike i smatra ga “brutalnim cionističkim terorizmom u svjetlu sramotne međunarodne šutnje” prema onome što se događa u Jeruzalemu.

Islamska unija muslimanskih znanstvenika (IUMS) sa svoje je strane pozdravila nepokolebljivost jeruzalemskih Palestinaca pred izraelskom agresijom i planovima da ih rasele iz svojih domova.

Prema navodima palestinskog Crvenog polumjeseca broj ozlijeđenih Palestinaca popeo se na 205 u izraelskom policijskom napadu na džamiju Al-Aqsa u istočnom Jeruzalemu. Policija je napala vjernike koji su klanjali posebne noćne molitve za vrijeme muslimanskog svetog mjeseca Ramazana. Osamdeset i osam osoba prebačeno je u bolnice u Jeruzalemu, dok su drugi liječeni ambulantno, navodi se u priopćenju i dodaje kako je većina ozljeda uzrokovana gumenim mecima koje je ispalila izraelska policija.





Američki State Department jučerašnje izraelske poteze ocijenio je kroz slijedeće priopćenje glasnogovornice Jaline Porter:

“Duboko smo zabrinuti zbog moguće deložacije palestinskih obitelji u Silwanu i u Sheikh Jarrahu, od kojih su mnogi generacijama živjeli u tim domovima. Kao što smo dosljedno govorili, od ključne je važnosti izbjegavati jednostrane korake koji pogoršavaju napetosti ili nas udaljavaju od mira, što uključuje deložacije, aktivnosti naselja i rušenja domova.”

Izraelski središnji sud u istočnom Jeruzalemu početkom 2021.g. odobrio je odluku o iseljavanju sedam palestinskih obitelji iz njihovih domova u korist izraelskih doseljenika.

Izraelski vrhovni sud odgodio je u četvrtak presudu o njihovim deložacijama usred žestokih demonstracija i sukoba Palestinaca i doseljenika. Novo ročište zakazano je za 10. svibnja.

Džamija Al-Aqsa treće je najsvetije mjesto na svijetu za muslimanske vjernike. Židovi mjesto na kojem se ona nalazi nazivaju Brdo hrama s obzirom da je u antičko doba ono bilo mjesto  na kojem se nalazio izraelski hram – središte židovskog vjerskog života.

Izrael je od Jordana okupirao istočni Jeruzalem tijekom arapsko-izraelskog rata 1967. godine, da bi ga anektirao i pripojio u jedinstvenu gradsku cjelinu 1980. godine, što međunarodna zajednica nikad nije priznala, sve do priznanja jedinstvenog Jeruzalema od strane bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa u prosincu 2017. godine. Njegov je primjer do sada slijedio samo mali broj zemalja. Sjedinjene Države ubrzo nakon toga premjestile su i svoje veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem. Te Trumpove odluke nova američka administracija na čelu s Joe Bidenom ne namjerava mijenjati.

 

Komentari

komentar

You may also like