Uzbekistan ne da teritorij za američku vojnu bazu

Raspoređivanje stranih vojnih baza u Uzbekistanu je nemoguće, na to jasno ukazuju ustav, obrambena doktrina i koncept vanjske politike zemlje, priopćilo je jučer uzbekistansko Ministarstvo obrane. Uz to, obrambena politika Uzbekistana pretpostavlja nesudjelovanje u mirovnim aktivnostima i vojnim sukobima u inozemstvu, objavile su RIA Novosti.

 

Ranije je američki Wall Street Journal objavio kako se zemlje Srednje Azije, susjedne Afganistanu, smatraju mogućim mjestima za buduće raspoređivanje američkih snaga nakon povlačenja iz Afganistana. Prema pojedinim vojnim i vladinim dužnosnicima, najbolje bi bilo rasporediti snage u Uzbekistanu i Tadžikistanu, što im onda omogućuje i brzi ulazak u Afganistan. Međutim, to je teško izvesti zbog velike vojne nazočnosti Rusije u regiji i sve većeg utjecaja Kine. Od 2001. do 2005. Sjedinjene Države koristile su vojno uzletište Khanabad u uzbekistanskoj regiji Kaškadarja, ali su potom, na zahtjev Taškenta, prebacile vojsku u zračnu bazu Manas u Kirgistanu.

 

Međutim, 2014. g morale su napustiti i spomenutu kirgistansku bazu s obzirom da je ta zemlja intenzivirala obrambenu suradnju s Moskvom pa tu bazu sada koriste ruske vojne snage.

 





Naime, i Kirgistan i Tadžikistan su članice zajedničkog vojnog saveza s Rusijom – Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (ODKB), pa je teško vjerovati da će i Tadžikistan pozitivno odgovoriti na eventualni službeni zahtjev Washingtona o otvaranju američke baza na njegovu teritoriju, osim u slučaju pozitivnog signala iz Moskve, kako je to svojedobno bilo i sa spomenutom bazom Minas u kirgistanskom Kantu.

 

Međutim, od tada su se vremena dramatično promijenila: u Tadžikistanu postoji ruska zračna baza, njima vrlo bitna s obzirom na opasnost od prelaska terorista iz Afganistana u tu zemlju i dalje u dubinu Srednje Azije do ruskog teritorija. Osim toga, u ovakvim geopolitičkim odnosima u svijetu, kakvi su sada, teško je vjerovati da jedna pored druge tj. u istoj zemlji, mogu stajati američka i ruska baza. Tadžikistan ipak nije Sirija.





 

Podsjećamo: povlačenje američkih snaga iz Afganistana počelo je 1. svibnja, a trebalo bi biti dovršeno do 11. rujna, kako je to nedavno najavio američki predsjednik Joe Biden.

Komentari

komentar

You may also like