Uzbekistanska vojska srušila afganistanski vojni avion u bijegu

Afganistanski vojni zrakoplov danas je pao na teritorij susjednog Uzbekistana. Avion je granicu prešao ilegalno, a uzbekistanska vojska je srušila afganistanski avion, prenosi Reuters.

Avion je srušen jučer navečer u najjužnijoj uzbekistanskoj provinciji Surkhandarya uz granicu s Afganistanom. “Snage protuzračne obrane Uzbekistana spriječile su pokušaj afganistanskog vojnog zrakoplova da ilegalno pređe granicu s Uzbekistanom”, rekao je glasnogovornik uzbekistanskog ministarstva obrane Bahrom Zulfikorov, prenosi RIA.

Iz ureda uzbekistanskog državnog tužitelja tvrde su se su sudarili uzbekistanski MiG-29 i afganistanski Embraer 314. Kasnije su tu informaciju opovrgli. Što se točno dogodilo na nebu iznad južnog Uzbekistana, vjerojatno nikada nećemo znati sa stopostotnom sigurnošću.

Ruska agencija RIA također prenosi da se pilot katapultirao prije pada aviona i pri tome pretrpio ozljede. Takav scenarij potvrđuje i izjava Bekpulata Okboyeva, liječnika u provinciji Surkhandarya koji je rekao da su zaprimili dva pacijenta u afganistanskim vojnim uniformama u nedjelju navečer. Jedan od pacijenata je zaprimljen s padobranom te ima ozbiljne prijelome, izvijestio je AFP.

Također, jučer su iz Uzbekistana objavili da su priveli 84 afganistanska vojnika koji su prešli granicu i zatražili liječničku pomoć.

Od tri bivše sovjetske države koje graniče s Afganistanom (Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan), čini se da je Uzbekistan najoštriji prema odbjeglim afganistanskim vojnicima.





S druge strane, Tadžikistan ima blaži pristup te danas tvrdi da je “primio SOS signale afganistanske vojske, nakon čega je, u skladu s međunarodnim obvezama zemlje, odlučeno da se afganistanskim vojnicima omogući slijetanje na aerodrom”, rečeno je ruskoj novinskoj agenciji Interfax preko tadžikistanskog odjela za informiranje.

Komentari

komentar





You may also like