(Uživo) Zelenski prisegnuo na dužnost novog predsjednika Ukrajine i odmah raspustio parlament!

U glavnom ukrajinskom gradu Kijevu održana je svečana inauguracija novog predsjednika zemlje Vladimira Zelenskog, kojoj je nazočilo i više od 50 inozemnih delegacija.

„Ja, Vladimir Zelenski, voljom naroda izabrani predsjednik Ukrajine, stupajući na ovu visoku dužnost, svečano prisežem na vjernost Ukrajini. Obvezujem se svim svojim radom štititi suverenitet i nezavisnost Ukrajine, brinuti se… o ukrajinskom narodu, pravima i slobodama građana, poštivati Ustav Ukrajine i ukrajinske zakone, izvršavati svoje obveze u interesu svih državljana i povećavati ugled Ukrajine u svijetu“, izjavio je Zelenski u svojoj prisezi. Potpisavši dokument o prisezi predao ga je predsjedniku Ustavnoga suda.

U svom kratkom ali i prilično oštrom govoru nakon svečane prisege, popularni novi predsjednik, koji je, podsjećamo, svog prethodnika i u narodu omraženog Petra Porošenka pobjedio, osvojivši više od 73% glasova birača, izjavio je kako raspušta sadašnji saziv Verhovne rade (ukrajinski parlament), a od vlade je zatražio da podnese ostavku. Zanimljiva je bila i opaska Zelenskog ministrima, da ne stavljaju njegove portrete u svoje urede jer on „nije ikona da se njemu mole“, već da bi bilo bolje da na zid objese slike svoje djece, kako bi im mogli pogledati u oči nakon  svake donesene odluke.

Jedna od najvažnijih zadaća koje je Zelenski stavio pred sebe je uspostava mira na istoku Ukrajine tj. u pobunjenim regijama Donbassa. Krim u tom kontekstu nije spominjao.

Možemo nadodati kako među pozvanim stranim delegacijama na inauguraciju Zelenskog nije pozvana i ona ruska.https://112.international/ukraine-top-news/inauguration-of-ukraines-president-zelensky–online-broadcast-39815.html

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like