V. Britanija će prestati uvoziti naftu iz Rusije do kraja godine

Velika Britanija će prestati uvoziti naftu i naftne derivate iz Rusije do kraja 2022. godine, objavio je u utorak tamošnji medij The Guardian.

Postupno ukidanje njihovog uvoza najavio je britanski ministar za energetiku i industrijsku strategiju Kwasi Kwarteng. Tranzicija će tržištu, tvrtkama i lancima opskrbe dati “više nego dovoljno vremena za zamjenu ruskog uvoza“, za koji kaže da predstavlja 8% potražnje Ujedinjenog Kraljevstva. Tvrtke bi trebale iskoristiti ovu godinu da bi osigurale laganu tranziciju kako ne bi naštetile potrošačima, kazao je ministar, dodavši da gotovo 70 posto zaliha ne može naći kupca.

Također je kazao da se istražuju mogućnosti prekida isporuke prirodnog plina iz Rusije u Veliku Britaniju, koje čine 4% ukupnog uvoza plina te zemlje.

Velika Britanija i SAD zajedno su zabranile rusku naftu u najvećem financijskom udaru na Moskvu od početka njezine invazije na Ukrajinu prije dva tjedna. U potezu koji će vjerojatno teško pogoditi blagajnu Kremlja, ali i daljnje podizanje cijena benzina i poticanje inflacije na Zapadu, Boris Johnson je kazao da je zaustavljanje uvoza ruske nafte do kraja 2022. godine “još jedan ekonomski udarac Putinovom režimu”, navodi britanski medij.

Komentari

komentar





You may also like