V. Britanija domaćin summita G7 u lipnju: demokracije u zajedničku borbu protiv globalnih problema

Velika Britanija bit će domaćin summita država članica Grupe sedam (G7) od 11. do 13. lipnja u odmaralištu Carbis Bay na atlantskoj obali poluotoka Cornwall, navedeno je u izjavi koju je u nedjelju, 17. siječnja, objavio Ured premijera Ujedinjenog Kraljevstva Borisa Johnsona.

Na summit će biti pozvani i čelnici Australije, Indije i Južne Koreje, zajedno s vođama „velike sedmorice“ – Velike Britanije, SAD-a, Njemačke, Italije, Kanade, Francuske, Japana, kao i predstavnika Europske unije. Kako je navedeno u spomenutom priopćenju, na sastanku će se razgovarati o zajedničkim pitanjima poput pandemije koronavirusa i klimatskih promjena. Također će se pokrenuti tema univerzalnog pristupa stanovništva neometanoj trgovini, blagodati tehnološkog napretka i znanstvenih otkrića.

“Premijer namjerava koristiti G7 za intenziviranje suradnje između demokratskih i tehnološki naprednih zemalja svijeta. U tu svrhu pozvao je čelnike Australije, Indije i Južne Koreje da sudjeluju na sastanku kao gosti kako bi povećali razinu znanja i iskustva za stolom. Zajedno, 10 čelnika predstavljaju preko 60% stanovništva koje živi u demokracijama ”, navodi se u izjavi Ureda britanske vlade.

 

 

Komentari

komentar

You may also like