V. Britanija: Njemačka ima suvereno pravo u odluci o „Sjevernom toku 2“

Donosimo najnovije zanimljive vijesti koje se odnose na sudbinu ruskog baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2, čija dovršetak upravo traje u danskim vodama, i gdje bi se, prema navodima danskog regulatora, tijekom ovog mjeseca trebali nastaviti radovi i na dovršetku njegove druge cijevi.

Američka administracija razmotrit će mogućnost primjene sankcija protiv operatora projekta izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2, najavio je u srijedu američki državni tajnik Anthony Blinken. “Nastavljamo postupak utvrđivanja mogućih daljnjih sankcija”, rekao je Blinken, govoreći u Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma.

Nekoliko kongresmena je na raspravi pozvalo Blinkena da brzo nametne dodatne sankcije ruskom plinovodu, podsjetivši ga kako je State Department to dužan učiniti u skladu sa zakonom kojeg je Kongres već ranije donio.  Odgovarajući na pitanja, Blinken nije precizirao kada se mogu očekivati ​​nove restriktivne mjere.

Ranije u ožujku ove godine, glasnogovornik State Departmenta Ned Price izjavio je kako se sljedeće planirano izvješće State Departmenta o Sjevernom toku 2 i sankcijama protiv tog projekta očekuje u svibnju.

Međutim, ovdje bismo odmah dodali kako je operater Nord Stream 2 AG još prošli tjedan najavio kako bi se radovi na polaganju prve cijevi u danskim vodama, koji su upravo u tijeku, trebali završiti do svibnja ove godine, a na drugoj cijevi (radovi na kojoj, kako je gore navedeno, uskoro trebaju početi i koji su složeniji zbog veće dubine i konfiguracije podmorja) do kraja lipnja.

Istodobno, mnogi kongresmeni pozivaju Bijelu kuću da ubrza postupak izricanja sankcija.
Zanimljiva vijest o ovom pitanju stiže i iz Velike Britanije. Ta zemlja priznaje suvereno pravo Njemačke da oblikuje vlastitu energetsku politiku, uključujući uporabu plinovoda iz Rusije, izjavila je zamjenica britanskog ministra vanjskih poslova Wendy Morton tijekom rasprave o sudbini Sjevernog toka 2 u donjem domu britanskog parlamenta. O tome, između ostalog, izvješćuje i poljski medij TVN24.

Raspravu u Donjem domu pokrenuo je zastupnik poljskog porijekla Daniel Kavczynski, član britanske Konzervativne stranke. On je izjavio kako bi “Velika Britanija trebala biti aktivnije uključena u zaustavljanje plinovoda od Rusije do Njemačke“. Međutim, britanska zamjenica ministra vanjskih poslova Wendy Morton odgovorila je kako Sjeverni tok 2 ne utječe izravno na britansku energetsku sigurnost, ali također i dodala da se Velika Britanija protivi njegovoj izgradnji zbog negativnog utjecaja koji on ima na istočne članice EU. Kazala je kako taj plinovod predstavlja prijetnju europskoj energetskoj sigurnosti tj. da “Sjeverni tok 2 prijeti da cementira ovisnost Europe o ruskom plinu u narednim desetljećima”.

Međutim, kazala je i slijedeće: “Velika Britanija mora priznati suvereno pravo Njemačke da oblikuje vlastitu energetsku politiku i ne bi željela da rasprava o plinovodu oslabi koordinirani odgovor Zapada na šire ruske zlokobne aktivnosti.”

S druge strane Kavchinsky je izrazio mišljenje da se ovaj projekt ipak može zaustaviti usprkos njegovom skorom završetku: “Ako se sada pridružimo Amerikancima, tada kao dvije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a mislim da možemo zaustaviti ovaj projekt.”

Podsjećamo: Sjeverni tok 2 proteže se od ruske do njemačke obale Baltičkog mora, paralelno s istoimenim i već operativnim plinovodom. Imat će, poput njegovog imenjaka, kapacitet od 55 milijardi m3 plina godišnje. U rad je trebao biti pušten krajem 2019. godine, ali završetak izgradnje morao je biti odgođen zbog američkih sankcija. Radovi su postupno, i uz puno diplomatskog i praktičnog manevriranja od svih zainteresiranih strana obnovljeni tek početkom ove godine. Od početka ožujka projekt je dovršen 98%.

 
 

Komentari

komentar

You may also like