V. Britanija od danas i praktički izvan EU

S početkom Nove godine, Velika Britanija je napokon započela novi život – bez Europske unije, nakon 48 godina međusobne veze, često obilježene i napetim odnosima.

Ujedinjeno Kraljevstvo napokon je napustilo EU, kao i jedinstveno tržište i carinsku uniju. Točno u ponoć po londonskom vremenu prestala su vrijediti pravila prijelaznog razdoblja.

Između Velike Britanije i Europske unije stvorit će se zona slobodne trgovine za robu i usluge bez kvota i carina. Međutim, na granici su uvedene carinske i sanitarne kontrole, što će dovoditi do zastoja na granici.

Neće se provjeravati samo roba, već i građani – bezvizni boravak Britanaca u EU ograničen je na 90 dana. Također, Britanci će u EU morati plaćati roming, što ranije, naravno, nije bio slučaj.

Podsjećamo: jučer je francuski ministar europskih poslova Clement Beaune izjavio kako dugački i mukotrpni pregovori o Brexitu nisu bili rezultat želje Europske unije da kazni Ujedinjeno Kraljevstvo zbog njegovog odlaska. “S Brexitom, Britanija sama sebe kažnjava”, kazao je Beaune za  francusku televiziju LCI.

 





 

Komentari

komentar





You may also like