V. Britanija planira slanje svoje prve udarne grupacije brodova na patroliranje oceanima

Sinoć, 24. rujna, britansko Ministarstvo obrane priopćilo je kako u 2021.godini planira poslati na ocean svoju prvu grupaciju brodova na čelu s nosačem zrakoplova.

U sastavu grupacije bit će nosač zrakoplova Queen Elizabeth s dvjema zračnim eskadrilama F-35B, dvije fregate, dva razarača i jednom atomskom podmornicom.

Trenutačno kostur te buduće grupacije vrši testiranja u okviru vježbe WestLant-2019 u istočnom priobalju SAD-a, kako samostalno tako i u suradnji s američkim nuklearnim nosačem zrakoplova USS John C. Stennis, navodi se u priopćenju.

Podsjećamo: 19. rujna u britanskom brodogradilištu Babcock Marine porinut je u more, na testnu plovidbu, nosač zrakoplova klase Queen Elizabeth, HMS Prince of Wales (R09). Radi se o najvećem britanskom vojnom brodu, dugom 280 metara i širokom 73 metra, većem i od nosača zrakoplova HMS «Queen Elizabeth» (R08). Posadu će činiti 680 mornara i časnika, a još njih 900 bit će u sastavu na njemu stacioniranih zračnih snaga, čiju će glavninu činiti američki zrakoplovi 5. generacije F-35.

Komentari

komentar





You may also like