V. Britanija pozvat će na reformu WTO-a

Velika Britanija će iskoristiti predsjedanje klubom G7 kako bi pozvala članice na reformu Svjetske trgovinske organizacije (WTO), priopćeno je 26. svibnja od strane tamošnjeg Ministarstva trgovine. 

„Ovo je presudan trenutak za Svjetsku trgovinsku organizaciju – sada ili nikada. Međunarodna trgovina djeluje samo kada je poštena i kada se zemlje slijede zajednički skup pravila. Da bi to bilo tako, potreban nam je moderniji i dinamičniji WTO“, izjavila je ministrica Elizabeth Truss (naslovna slika).

 „Demokracije istomišljenika moraju biti prve koje će uvesti promjene potrebne za provedbu trgovinske reforme… Moramo iskoristiti svoje predsjedavanje G7 kako bismo riješili temeljna pitanja vezana uz međunarodnu trgovinu kako bi WTO ušao u 21. stoljeće. Postoji stvarna prijetnja usitnjavanjem trgovine i činjenicom da će se manje zemalja pridržavati pravila ako ih mi ne poštivamo”, kazala je britanska ministrica.

Ovo je rečeno uoči virtualnog sastanka ministara trgovine zemalja G7 koji će se održati 27. i 28. svibnja.

Velika Britanija namjerava na njemu pokrenuti pitanja modernizacije pravila WTO-a, širenja digitalne (internet) trgovine, promjene sustava za rješavanje trgovinskih sporova i raspravljanja o načinima rješavanja problema nepravednih subvencija u poljoprivredi i industriji. Uz to, Ujedinjeno Kraljevstvo namjerava pozvati partnere da značajno povećaju proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa i medicinskih proizvoda, čija je potražnja povećana zbog pandemije.
 

Komentari

komentar

You may also like