V. Britanija pred najgorom recesijom u 2023. od svih članica G7

U više smo navrata pisali o Velikoj Britaniji kao zapadnoeuropskoj zemlji koja se suočava s ponajvećom gospodarskom krizom u krajnje složenoj prošloj godini. To najbolje ilustrira i činjenica da je zemlja 2022. godine promijenila čak dva premijera i dobila trećeg, Rishija Sunaka – pred kojim, međutim, stoji vrlo teška zadaća. Zemlja je bremenita ekonomskim teškoćama, visokom inflacijom, vrlo lošim socijalnim stanjem i sve češćim prosvjedima nezadovoljnih ljudi i štrajkovima zaposlenika – poput željezničara, čiji je štrajk u vrijeme predbožićnih blagdana gotovo paralizirao zemlju. Zbog svega toga Sunaka britanski mediji uopće nisu štedjeli, a kako stvari stoje – neće ni u 2023.

Prema pisanju uglednog medija The Financial Times, koji iznosi mišljenja ekonomista, “sljedeće godine, UK će se suočiti s jednom od najgorih recesija i najslabijim oporavkom u G7 jer kućanstva plaćaju visoku cijenu za pogrešne proračune vladine politike”.

Inflatorni šok izazvan pandemijom i ruskom invazijom u Ukrajini trajat će u Britaniji dulje nego u drugim zemljama, što će, prema njihovom mišljenju, primorati središnju banku Bank of England da zadrži visoke kamatne stope, a vladu da “vodi strožu fiskalnu politiku”.

Britanski BDP nastavit će padati i 2023. godine. Prema Consensus Economicsu, smanjit će se za 1%, dok će američki BDP porasti za 0,25%.

“Recesija 2023. bit će mnogo gora od ekonomskog utjecaja pandemije,” – navodi jedan od sugovornika.

Bank of England podigla je svoju temeljnu kamatnu stopu za 50 baznih bodova na 3,5% s 3%. Regulator je također kazao da je britansko gospodarstvo ušlo u recesiju za koju se očekuje da će trajati cijelu 2023. i prvu polovicu 2024. godine. Godišnja inflacija u UK-u u studenom 2022. iznosila je 10,7%.





Ali ako premijera Sunaka nešto ipak može utješiti to su riječi čelnice Međunarodnog monetarnog fonda Kristaline Georgieve koja je jučer izjavila da će 2023. biti teška godina i za globalno gospodarstvo. Razlog  je što Sjedinjene Američke Države, Kina i Europa bilježe usporavanje rasta ekonomije (vidi poveznicu ispod teksta).

Trećina globalne ekonomije bit će u recesiji ove godine, tvrde iz MMF-a





 

Komentari

komentar

You may also like