V. Britanija strahuje da će im Rusija odbiti isporučiti plin

Britanski medij Daily Express u utorak, 7. rujna, piše o mogućnosti da Rusija  odbije isporuke plina Velikoj Britaniji, zbog čega, kao i zbog uvođenja racionalizacije za njegovu potrošnju, u toj zemlji raste zabrinutost.

Medij navodi kako su  čelnici SAD-a i Njemačke Joe Biden i Angela Merkel „sramotno“ dozvolili ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da koristi plinovod Sjeverni tok 2 kao oružje, a da se sada „Velika Britanija suočava s racionalizacijom plina”.

Također podsjeća da je 6. rujna ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov “potvrdio da je ostalo samo nekoliko dana prije nego što Kremlj otvori ventil za kontroverzni plinovod” kojim će se plin ubrizgavati „izravno s kopna Rusije u Njemačku kroz Baltičko more – potpuno zaobilazeći Poljsku i Ukrajinu“.

Britanski medij također podsjeća da su se Njemačka i Sjedinjene Države “složile uzvratiti na sve pokušaje Kremlja da izvrši pritisak na Europu“ kroz kontrolu protoka plina kroz plinovod.

“Ali stručnjaci upozoravaju … da je stabilnost Europe još uvijek u rukama ruskog predsjednika Vladimira Putina. Britanska vlada najavila je planove za postupno ukidanje plinskih kotlova kako bi se smanjila emisija stakleničkih plinova, ali plin nastavlja igrati ključnu ulogu u zagrijavanju domova i industrije u cijeloj zemlji“, navodi medij.

S obzirom na nadolazeću zimu sve je veća zabrinutost da bi se Velika Britanija mogla suočiti s poteškoćama u podmirivanju svoje potražnje za plinom. Navodi se i kako pojedini analitičari smatraju da je ta zemlja ranjivija na krizu opskrbe plinom “od ostalih zapadnoeuropskih zemalja”.





Britanski medij podsjeća kako je njemački sud 25. kolovoza donio odluku prema kojoj će Gazprom i operator plinovoda tvrtka Nord Stream 2 AG morati prenijeti dio kontrole nad dijelom plinovoda koji prolazi kroz EU, sukladno plinskoj direktivi EU.

“Nakon što Sjeverni tok 2 bude u potpunosti operativan, njegov će kapacitet iznositi oko 55 milijardi kubnih metara plina (godišnje), što će udvostručiti volumen plina koji se Njemačkoj isporučuje iz Rusije”, zaključuje britanski medij.

Komentari

komentar





You may also like