V. Britanija zabranjuje Huawei-u sudjelovanje u izgradnji mreže 5G

Velika Britanija, očekivano, dijeli mišljenje SAD-a po pitanju „kineske opasnosti“ u visoko-tehnološkoj sferi i potrebi ograničenja pristupa kineskih tehnoloških tvrtki na njihovim tržištima. O tome svjedoči i slijedeća vijest:

London će zabraniti kineskom telekomunikacijskom divu Huawei Technologies sudjelovanje u razvoju temeljnih dijelova mreže 5G. Pristup manje važnim djelovima bit će im ograničen.

Medij The Daily Telegraph navodi kako će Velika Britanija Huawei-u omogućiti samo ograničeni pristup mreži. Međutim, kako navodi Tom Tugendhat, zastupnik u britanskom parlamentu, vrlo je teško odrediti razliku između glavnog i sporednog u 5G, zbog načina kako je ta mreža ustrojena. Zbog toga postoji zabrinutost, izjavio je on za BBC Radio.

5G je, prema ocijeni stručnjaka, revolucionarna tehnologija, koja omogućuje puno veću brzinu prijenosa informacija, a postat će temelj mnogih sektora i komunikacijskih mreža.
A kineski Huawei –najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme – susreće se s preprekama u nekoliko razvijenih država zapada, jer se kineske tehnološke tvrtke nalaze pod povećalom Washingtona i njegovim optužbama za bliske veze s kineskom vladom i za špijunažu (kao da to nije slučaj i s brojnim američkim IT tvrtkama, poglavito onima koje surađuju s Pentagonom i sigurnosno-obavještajnim sektorom). Zbog toga SAD nastoji uvjeriti provajdere u savezničkim zemljama u potrebu prekida korištenja Huawei-ove opreme.

Huawei, naravno, sve ove optužbe kategorički odbacuje. Možda je istina, kao i obično, negdje u sredini, ali ne rade li na sličan način, i ne surađuju li sa svojim vladama ili državnim institucijama i mnoge velike tvrtke od ključnog interesa po SAD – i ne samo njih? O tome i o moralnoj dimenziji takve suradnje privatnih američkih tvrtki s državom i sada se vode velike polemike, pokrenute od strane glavnih ulagača, koji najčešće ne žele da se ta tehnologija zlouporabljuje u amoralne svrhe (poput „humanizacije“ ratovanja i sl.). Zato je, kao što najčešće i biva, glavni razlog i ovoga sukoba s Kinezima, vjerojatno, samo utrka s vremenom i hvatanje što boljih pozicija za plasman ove nove tehnologije (5G) na svjetska tržišta upravo od strane vlastitih tvrtki, jer će profit od nje biti basnoslovan.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like