V. Britanija želi pomoći Poljskoj svojim zrakoplovima; ukrajinski general se žali na gubitak pilota i sporost NATO-a

Velika Britanija je spremna pomoći Poljskoj u popuni svog ratnog zrakoplovstva nakon što Varšava Kijevu isporuči lovce MiG-29, izjavio je zamjenik ministra obrane Ujedinjenog Kraljevstva James Hippie u intervjuu objavljenom u ponedjeljak u njemačkom mediju Die Welt.

“Bit ćemo izuzetno pozitivni prema zahtjevu Poljske da se popune praznine. To smo već učinili kada je Varšava prvi put Ukrajini predala glavne borbene tenkove T-72, a Poljskoj smo dali tenkove Challenger 2. Isto vrijedi i za borbene zrakoplove”, kazao je dužnosnik britanskog ministarstva obrane.

Istodobno je pojasnio kako do sada iz Varšave nije stigao niti jedan zahtjev. Samu odluku poljskih vlasti nazvao je “važnim trenutkom”. Za ukrajinsku vojsku, prema riječima zamjenika ministra obrane Velike Britanije, najbolje rješenje su mlazni zrakoplovi, s kojima su već upoznati. “Za nas ostale, pitanje je u kojoj mjeri ćemo obnoviti potencijal onih zračnih snaga koje opskrbljuju njihovu (poljsku) opremu”, izjavio je Hippie.

Ovoj vijesti možemo pridodati i onu iz intervjua Serhija Golubtsova, zapovjednika ukrajinskih zračnih snaga za britanski medij The Times, prema kojima Ukrajina gubi najbolje vojne pilote u iščekivanju američkih zrakoplova F-16.

Prema njegovim riječima, ukrajinski piloti mogu ovladati zapadnim zrakoplovima za nekoliko mjeseci. Odbacio je tvrdnje dužnosnika NATO saveza da bi obuka pilota mogla trajati godinama i kao primjer naveo dvojicu svojih podređenih, koji su se nedavno vratili iz Sjedinjenih Država. “Tamo su proveli tri tjedna i na simulatoru F-16 učili kako letjeti zajedno kao dva pilota, kako koristiti oružje. Rezultati su bili vrlo dobri: ukrajinski piloti mogu naučiti kako letjeti i kontrolirati oružane sustave na F-16 za manje od šest mjeseci“, kazao je ukrajinski general.

Pri tom se požalio na zastarjelu opremu i kašnjenja od strane NATO-a s isporukom zapadnog oružja, uključujući lovce F-16. “Izgubio sam neke od svojih najboljih ljudi zbog nedostatka odgovarajuće opreme”, kazao je visoki ukrajinski vojni dužnosnik.





Komentari

komentar

You may also like