Val nasilja u Izraelu uoči Ramazana: Danas pet ubijenih u pucnjavi u Tel Avivu

Izraelski bolničari rekli su da je najmanje pet osoba ubijeno u pucnjavi u predgrađu Tel Aviva, što je treći takav incident u manje od tjedan dana, izvještava The Guardian.

Amaterska snimka koja je emitirana na izraelskim televizijskim postajama prikazuje muškarca odjevenog u crno s jurišnom puškom kako hoda ulicom u Bnei Braku, židovskom ultraortodoksnom predgrađu istočno od Tel Aviva. Napadač je kasnije identificiran kao 26-godišnji stanovnik Jenina na sjevernoj Zapadnoj obali. Vjeruje se da je radio na gradilištu u Bnei Braku, a prethodno je služio kratku kaznu u izraelskom zatvoru zbog sigurnosnog prekršaja. Napad je već treći u ovom krvavom tjednu u Izraelu. Dio analitičara strahuje da Islamska država pokušava pokrenuti kampanju nasilja uoči svetog muslimanskog mjeseca Ramazana, koji počinje sljedećeg vikenda.

Današnji napad  zasad nije povezan ni s jednom organizacijom. Svjedoci su rekli da je napadač iz Bnei Braka počeo pucati na balkone stanova, a zatim na ljude na ulici i u automobil prije nego što je smrtno pogođen. Videosnimka snimljena u blizini prikazuje crno odjevenog vitkog muškarca kako hoda ulicom s jurišnom puškom. Hitna pomoć je rekla kako je napadač ubio najmanje pet osoba. “Terorist je likvidiran”, rekao je glasnogovornik hitne pomoći Zaki Heller. Navodno ga je ubio policajac.

Incident je uslijedio nakon završetka sastanka između arapskih ministara vanjskih poslova iz Maroka, Egipta, UAE i Bahreina, kao i američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, čiji je domaćin Izrael u pustinji Negev. Okupljanje je izazvalo bijes pokreta Hezbolah, koji ga je nazvao “izdajničkim”, a islamske frakcije u Gazi su mu se oštro suprotstavljale.

Napetosti su također porasle na Zapadnoj obali nakon nekoliko smrtonosnih sukoba između stanovnika i granične policije. Izraelski dužnosnici upozorili su na pogoršanje uvjeta diljem Zapadne obale. Godišnja komemoracija Dana zemlje, kojom se obilježava smrt šest Arapa koji su ubijeni 1976. godine protestirajući protiv planiranog prisvajanja zemlje, trebala bi se održati u srijedu. Prošlotjedni napad u Beershebi, u kojem su četiri osobe ubijene u napadu nožem i divljanju automobilom, izveo je arapski državljanin Izraela za kojeg vlasti navode da je simpatizer Islamske države. U nedjelju, dok se arapski summit održavao u južnom Izraelu, arapski napadač iz sjevera zemlje, pucao je i ubio dvojicu policajaca u Haderi, gradu oko 50 km sjeverno od Tel Aviva. Drugi su ga policajci pucali i ubili. Islamska država preuzela je odgovornost za oba napada. Nije poznato da je teroristička skupina značajno prisutna unutar zemlje.

Komentari

komentar





You may also like