Val štrajkova u Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu ometa putovanja i kvari božićno raspoloženje

Djelatnici granične kontrole u šest velikih zračnih luka napustili su posao uoči božićnih praznika, što je tisućama putnika uzrokovalo poteškoće u putovanju. Francuska se također suočava sa sličnim štrajkom, piše DW.

Radnici granične kontrole bili su posljednji koji su se pridružili skupini javnih službenika u Ujedinjenom Kraljevstvu koji su ove godine napustili svoja radna mjesta, u nastojanju da iznude veća povećanja plaća usred krize troškova života koja se događa jednom u generaciji.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva poslala je vojno osoblje i civilne službenike kako bi zračne luke radile u petak, tijekom jednog od najprometnijih razdoblja u godini.

Štrajk se poklapa sa štrajkovima željezničara, kao i štrajkovima medicinskih sestara, hitne pomoći i bolničara koji su se održali ili su bili planirani za ovaj tjedan. U novoj godini planirano je više štrajkova.

U susjednoj Francuskoj, štrajk javnih radnika također je pokvario božićno raspoloženje. Štrajkovi vlakova u petak utjecali su na mnoge građane Francuske koji su planirali posjetiti svoje obitelji za Božić.

Zašto Ujeinjeno Kraljevstvo štrajka?





Gospodarska stagnacija uzrokovana pandemijom koronavirusa i izolacijom koja je uslijedila, pomno praćena ekonomskim posljedicama ruske invazije na Ukrajinu, uzela je danak globalnom gospodarstvu. Ujedinjeno Kraljevstvo bavi se izlaskom iz Europske unije, što se također odrazilo na britansko gospodarstvo.

Dvoznamenkasta inflacija, koja je dosegla gotovo 11%, izazvala je krizu troškova života, prvu takve vrste u desetljećima. Zaposlenici u javnom sektoru pokušavaju iskoristiti štrajkove kao alat za pritisak na konzervativnu vladu da im pruži povećanje plaća koje može riješiti ono što smatraju strašnom situacijom

Premijer Rishi Sunak rekao je da je jedini način za poboljšanje gospodarskih uvjeta smanjenje inflacije. U izjavama u petak, Sunak je glasno govorio o svom odbijanju štrajka. “Stvarno sam tužan i razočaran zbog poremećaja koji je utjecao na živote mnogih ljudi, posebno u božićno vrijeme”, rekao je tijekom posjeta prihvatilištu za beskućnike u Londonu.





Tko štrajka u Ujedinjenom Kraljevstvu?

Zaposlenici granične kontrole planiraju produljiti štrajk do kraja godine, a stanka će biti tek 27. prosinca.

Mark Serwotka, glavni tajnik Sindikata javnih i komercijalnih usluga, rekao je radiju BBC da štrajkovi slijede sporove oko mirovina i sigurnosti posla, uz borbu s troškovima života. “Četrdeset tisuća naših članova koristi banke hrane, 45.000 njih traži beneficije za zaposlene. Oni su siromašni zaposleni”, rekao je.

Pridružuju se tisućama medicinskih sestara Nacionalne zdravstvene službe koje su u utorak napustile svoja radna mjesta na 24 sata. Štrajk je bio drugi ovog mjeseca, u akciji medicinskih sestara bez presedana u gotovo 100 godina. Daljnji štrajkovi planirani su za 18. i 19. siječnja.

Vozači hitne pomoći, bolničari i dispečeri također su najavili štrajk za 28. prosinca, nakon što su već napustili radna mjesta ranije ovog tjedna. Ostala zanimanja koja štrajkaju su poštanski radnici i radnici na održavanju autocesta. Očekuje se da će štrajkovi zahvatiti i vlakove i autobuse u subotu, na Badnjak.

Štrajkovi u Francuskoj

Na istoku Francuske klimavo globalno gospodarstvo ove je godine također natjeralo javne radnike da napuste svoja radna mjesta.

Tijekom božićnog vikenda gotovo polovica konduktera u zemlji mogla bi štrajkati. Jedna trećina planiranih željezničkih linija otkazana je u petak, dok je još 40% otkazano tijekom vikenda, objavila je nacionalna željeznička uprava.

Zaposlenici u štrajku traže veće plaće i više osoblja jer kriza troškova života, slična onoj u Ujedinjenom Kraljevstvu, grize gospodarstvo. Štrajkovi dolaze u trenutku kada se dio stanovništva Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske ponadao normalnijem Božiću, nakon što je pandemija poremetila blagdansku sezonu posljednje dvije godine.

Štrajk osoblja hitne pomoći u UK; Vojska je stavljena u pripravnost

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like