Vatikan će obnoviti dogovor s komunističkom Kinom po kojemu Peking mora odobriti imenovanje biskupa

Državni tajnik Vatikana kardinal Pietro Parolin potvrdio je u srijedu da će obnoviti dogovor s Pekingom o imenovanju katoličkih biskupa o Kini.

Po dogovoru sklopljenom prije dvije godine, a koji ističe u četvrtak, Peking mora odobriti imenovanje katoličkih biskupa na kineskom teritoriju.

Parolin je kazao da će ugovor biti produžen na dvije godine službeno u četvrtak te da će biti obnovljen bez potpisa, budući da je riječ o privremenom sporazumu, piše Reuters.

U Kini živi desetak milijuna katolika, od kojih dio potpada pod Kinesko patriotsko katoličko udruženje pod patronatom vladajuće komunističke partije.

Podržavatelji Papine politike tvrde da je takva politika nužna za dugoročni opstanak katolika u Kini, dok kritičari smatraju da je Papa dozvolio Pekingu da utječe na katoličku crkvenu strukturu u Kini te da je nejasan odnos prema Kineskom patriotskom katoličkom udruženju.

Sveta Stolica nema službene odnose s Pekingom, tj. Narodnom Republikom Kinom, već ima uspostavljene službene odnose s Republikom Kinom, odnosno Tajvanom.





Države ne mogu imati službene diplomatske odnose s Kinom i Tajvanom, budući da Kina smatra da ima suverenitet nad Tajvanom, dok tajvanska vlast (Republika Kina) službeno također pretendira na vlast nad cijelom Kinom.

Na Tajvan su se 1949., nakon poraza u građanskom ratu od komunista, povukle pristaše nacionalističkog Kuomintanga Čang Kaj Šeka, pa je Republika Kina bila članica UN-a do 1971., a ne Kina pod komunističkom vlašću.

Komentari

komentar





You may also like