Vatikan pojasnio Papine izjave o istospolnim zajednicama – izvučeno je iz konteksta

Vatikan je u pismu poslanom veleposlanicima pojasnio kako su Papine izjave o istospolnim zajednicama u nedavnom dokumentarcu izvučene iz konteksta te da Crkva neće promijeniti svoju doktrinu u odnosu na istospolne brakove.

Dokumentarac „Franjo“ imao je premijeru 21. listopada na filmskom festivalu u Rimu, a na naslovnicama je završio jer Papa u njemu govori kako homoseksualci imaju pravo osnivati obitelji i da je potrebno regulirati istospolne zajednice.

Vatikansko državno tajništvo prošli je tjedan u tišini poslalo objašnjenje svojim veleposlanicima koji su ga potom proslijedili biskupima, kako bi se razjasnile nejasnoće iz Papine izjave.

U pismu stoji kako su dvije Franjine izjave, odgovori na dva različita pitanja, montirani u jednu izjavu, s izrezanim kontekstom i pitanjima.

“Homoseksualci imaju pravo na obitelj. Oni su djeca Božja i imaju pravo na obitelj. Nikoga se ne bi smjelo izbacivati i nitko se zbog toga ne bi smio osjećati jadno”, rekao je Papa u filmu.
“Ono što trebamo učiniti je izvanbračna zajednica. To je način da ih se pravno pokrije. Ja sam za to”, dodao je.

Redatelj dokumentarca Evgenij Afineevski kazao je kako je razgovarao s Papom za film, no novinari su kasnije ustanovili da je sporna snimka izvučena iz intervjua koji je Franjo 2019. dao za meksičku televiziju.

U spomenutom se pismu navodi kako je, u prvoj izjavi, Papa govorio o pravu homoseksualaca da ih njihove obitelji prihvate. Dio publike je taj dio u filmu interpretirao kao Franjinu podršku zasnivanju obitelji u istospolnim zajednicama.

U pismu piše i kako je u filmu izrezan dio u kojem se Papa protivi homoseksualnom braku, te da je o izvanbračnoj zajednici govorio u kontekstu građanskih zakona o životnom partnerstvu.

„Jasno je da je papa Franjo govorio o zakonima država, a ne o doktrini Crkve koju je ponovio više puta tijekom godina“, navodi se u pismu.

Komentari

komentar
You may also like