Večeras prvi Bidenov vanjskopolitički govor: najvažnije teme Kina i Rusija

Američki predsjednik Joe Biden će večeras, 4. veljače, održati svoj prvi veliki govor u State Departmentu od kada je preuzeo predsjedničku dužnost. Prema navodima američkih medija Biden bi trebao iznijeti svoje vanjskopolitičke stavove iako možda neće ulaziti u konkretne detalje novog američkog pristupa glavnim vanjskim protivnicima, Rusiji, Kini, Iranu i Sjevernoj Koreji.

Prema navodima medija VoA, Biden bi mogao izraziti svoje uvjerenje da bi SAD sa svojim saveznicima trebali čvrsto surađivati po pitanju Kine, o čemu je jučer na medijskoj konferenciji govorila i glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Sličanoga je stava i glasnogovornik State Departmenta Ned Price, koji je istog dana novinarima kazao kako se američka politika prema Kini „nije promijenila“i da se i dalje temelji na načelu “jedne Kine” (Tajvan pripada Kini, op. GN.). Međutim, kako ne bi bilo previše zabune, kasnije je kazao i slijedeće: “… Stoga ćemo se suprotstaviti agresivnom i prisilnom djelovanju Kine, zadržati svoje temeljne vojne prednosti, braniti demokratske vrijednosti, ulagati u naprednu tehnologiju i obnoviti naša vitalna sigurnosna partnerstva.”

Odgovarajući na pitanje Glasa Amerike, američki državni tajnik Anthony Blinken izjavio je prošli tjedan kako odnosi između SAD-a i Kine “vjerojatno jesu i bit će najvažniji odnosi na svijetu”.

Krugovi u američkom političkom vrhu govore o „novom pristupu“ Kini i politici „strateškog strpljenja“ prema toj zemlji.

Što se tiče Rusije Biden je već povukao snažan potez, sklopivši s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom sporazum o produljenju važenja Ugovora START 3 usprkos protivljenjima pojedinih republikanaca koji smatraju kako time Biden slabi poluge SAD-a koje imaju prema Rusiji (Robert O’Brian).  Međutim Bijela kuća navodi kako je prigodom telefonskog razgovora s Putinom Biden pokrenuo i „osjetljive teme“, poput uhićenja Alekseja Navaljnog i ruskih „hakerskih napada“ tj. cyber-špijunaže.
Anthony Blinken je kazao kako je Washington realan po pitanju „izazova koje Rusija predstavlja za Sjedinjene Države i svijet”, i da će SAD “nastojati Rusiju pozvati na odgovornost za neprijateljska djela i kršenje ljudskih prava, u uskoj koordinaciji s našim saveznicima i partnerima”.

Komentari

komentar

You may also like