Većina Amerikanca podupire ograničenje broja kineskih studenata u zemlji

Vjerojatno još jedan u nizu dokaza za postojanje novog Hladnog rata, ovoga puta između Kine i SAD-a, anketa je Pew Researcha, koja pokazuje da većina Amerikanaca podupire ograničenje broja kineskih studenata na sveučilištima u SAD-u.

Trenutno kineski studenti čine oko trećinu međunarodnih studenata na američkim sveučilištima, dok se broj kineskih studenata utrostručio u posljednjih 10 godina.

Čak 55 posto (43 posto je protiv) Amerikanaca podržava ograničenje broja kineskih studenata koji studiraju u SAD-u, dok otprilike petina “snažno” podržava takvu ideju. Spomenutoj ideji “snažno” se protivi 18 posto ispitanika.

Ograničenje broja kineskih studenata podupire 57 posto bijelaca (40 posto je protiv), 50 posto afroamerikanaca (protiv je 48 posto) i 56 posto latinoamerikanaca (41 posto je protiv). Čak 69 posto Amerikanaca starijih od 50 godina podupire ograničenje broja studenata iz Kine, ali se zato dvije trećine Amerikanaca od 18 do 29 godina protivi takvoj ideji. Ispitanici stari od 30 do 49 godina podijeljeni su – 49 posto ih se zalaže za ograničenje, dok ih se isti postotak protivi takvoj ideji.

Razlike postoje i po stranačkoj pripadnosti, pa se tako 69 posto republikanaca zalaže za smanjenje broja kineskih studenata i samo 42 posto demokrata.

 
Komentari

komentar

You may also like