Većina Nijemaca misli da je gašenje nuklearnih elektrana pogrešno – anketa

Svega nekoliko dana prije gašenja posljednjih njemačkih nuklearnih elektrana koje su još uvijek u funkciji, rezultati istraživanja javnog mnijenja pokazali su da se većina Nijemaca protivi tom potezu, javlja dpa.

Prema anketi koju je proveo institut INSA za njemački list Bild am Sonntag, 52 posto ispitanika smatra da je pogrešno idućeg tjedna s električne mreže isključiti posljednje tri nuklearne elektrane, a 37 posto podržava tu odluku. Jedanaest posto ispitanika se nije nedvosmisleno izrazilo.

Sve njemačke nuklearne elektrane su trebale biti ugašene do kraja 2022. godine prema politici na koju je pristala bivša kancelarka Angela Merkel nakon nuklearne katastrofe u japanskoj elektrani Fukushima 2011. No prošle godine su posljedice rata u Ukrajini i pad opskrbe ruskim plinom doveli u pitanje sposobnost najvećeg gospodarstva u Europi da nastavi normalno funkcionirati, a upitno je bilo i hoće li se kućanstva u zemlji moći grijati tijekom hladnijih mjeseci.

Socijaldemokratski kancelar Olaf Scholz se suočavao s raskolom u svojoj trostranačkoj vladajućoj koaliciji te je bio prisiljen donijeti odluku da će tri nuklearne elektrane nastaviti raditi do 15. travnja.

Kritičari tvrde da Njemačka svojim potpunim odustajanjem od nuklearne energije okreće leđa pristupačnom i pouzdanom izvoru energije.

Vođa najveće njemačke oporbe stranke, Kršćansko-demokratske unije, oštro je kritizirao gašenje elektrana. “Teško ćete pronaći ikoga u inozemstvu tko ima razumijevanja za činjenicu da Njemačka, u najvećoj energetskoj krizi u (posljednjih nekoliko) desetljeća, gasi tri sigurne elektrane bez CO2 i umjesto toga se vraća na ugljen i plin”, rekao je Friedrich Merz za portal Web.de. Merz je činjenicu da je Njemačka izdržala zimu bez gospodarske krize ili manjka plina pripisao blagim temperaturama i uštedama energije u industriji i kućanstvima.





S druge strane, zamjenik šefa kluba zastupnika socijaldemokrata u njemačkom parlamentu Matthias Miersch je za Web.de rekao: “Prije svakog gašenja reaktora, ljubitelji nuklearnog su na zid naslikali bauk nestanka električne energije. Nikada nije došlo do prekida opskrbe”.

Njemačka dvije nuklearne elektrane drži u pričuvi do proljeća





Komentari

komentar

You may also like