Veleposlanik EU u Moskvi poziva EU na blaži pristup Rusiji

Veleposlanik Europske unije u Rusiji Markus Ederer predložio je izradu novog akcijskog plana u odnosima s Moskvom, koji predviđa “manje ratoboran pristup”, izvješćuje 13. ožujka američki Bloomberg.

Veleposlanik je svoj prijedlog objavio početkom tjedna tijekom večere s šefom europske diplomacije Josepom Borrellom .

Sve se to odvija u vrijeme dok se čelnici Europske unije pripremaju za sastanak na vrhu 25. i 26. ožujka, gdje bi se moglo razgovarati i o toj temi, pri čemu pojedini od najviših dužnosnika u Bruxellesu privatno zagovaraju prelazak na manje borbeni pristup, što je pak, u neskladu sa zahtjevima pojedinih drugih članica, većinom s istočnog krila EU, koje zagovaraju još oštriji pristup prema Moskvi.

Povjerenik EU za vanjske i sigurnosne poslove Josep Borrell priredio je u ponedjeljak večeru s veleposlanikom EU u Rusiji Markusom Edererom i drugim najvišim dužnosnicima. Pri tom je Ederer izjavio kako gledište, koje je EU zauzela prema Rusiji, treba revidirati. Prema njegovu mišljenju, ono je zastarjelo je i previše usredotočeno na ukrajinski sukob te je “potrebno ići dalje”.

Prema navodima Bloomberga, izgled da će zemlje EU moći odrediti zajednički stav o ovom pitanju vrlo je dvojben, što se vidjelo i na sastanku veleposlanika EU koji se održao 10. ožujka. Tijekom rasprave, Italija i Njemačka predložile su utvrditi područja barem selektivne suradnje s Rusijom, dok su se Poljska, Estonija i Litva tradicionalno protivile bilo kojoj suradnji s Moskvom.

Pri tom protivnike zbližavanja EU s Moskvom postojano živcira Cipar, koji traži provođenje analize učinkovitosti uvedenih proturuskih sankcija.





Komentari

komentar

You may also like