Veleposlanik: Mediji u BiH izmišljaju tvrdnje o zalaganju RH za odgodu izbora

Hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić u petak je demantirao tvrdnje nekih medija u toj zemlji kako je predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković na Europskom vijeću lobirao za odgodu izbora u BiH ukoliko ne bi došlo do dogovora o izmjeni izbornog zakona, što je Vijeće navodno odbilo.

Takvu je tvrdnju pozivajući se na neimenovane izvore prvi objavio portal Klix a potom su je prenijeli i drugi lokalni mediji izvješćujući o zaključcima sa sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu.

Svojom reakcijom takvim se interpretacijama ubrzo priključio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je kazao kako su “neuspjeli napori dužnosnika Hrvatske o odgodi izbora (u BiH) važna i jasna poruka za tijela vlasti BiH”.

Veleposlanik Sabolić u svom je reagiranju istaknuo kako se radi o priči koja je u cijelosti izmišljena.

“Neslužbenom pričom o odbijanju navodnog hrvatskog prijedloga o odgodi izbora na Europskom vijeću, koja je potpuno izmišljena i netočna, očito se želi umanjiti prepoznati prihvaćeni konstruktivni napor premijera Plenkovića i vlade Republike Hrvatske kako bi se žurno došlo do političkog dogovora o ograničenoj ustavnoj reformi i o reformi izbornog zakona BiH”, stoji u izjavi veleposlanika Sabolića.

Hrvatski je veleposlanik podsjetio da je EU u cijelosti u svom Strateškom kompasu prepoznao ustavnu arhitekturu BiH kao i da je na poticaj Hrvatske potvrdio spremnost dodatno se angažirati na najvišoj razini ne bi li se s predstavnicima političkih stranaka u BiH postigao dogovor o novom izbornom zakonu.





Komentari

komentar

You may also like