Veleposlanik SAD-a u Berlinu Njemačku nazvao „licemjerom“ zbog ne davanja pomoći NATO-u

Foto: The National Interest

Kontroverzni američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grenell, poznat po oštroj kritici politike vlade u Berlinu, a najviše po svom protivljenju izgradnji ruskog plinovoda „Sjeverni tok 2“ i plinovoda „Turski tok“ (zbog onog prvog je u siječnju ove godine, nedugo nakon preuzimanja funkcije veleposlanika, učinio veliki diplomatski gaf, uputivši pisma njemačkim tvrtkama koje sudjeluju u tom energetskom projektu, u kojima im je uvijeno zaprijetio kako riskiraju ulazak pod američke sankcije ako ne odustanu od tog projekta, a što je izazvalo snažne negativne reakcije njemačkog MVP-a i tamošnjih medija), sinoć je otišao i korak dalje. Nazvao je Njemačku „licemjerom“!

U intervjuu novini Bild, Richard Grenell je potvrdio renome agresivnog diplomate, kazavši i slijedeće: „Smatram licemjernom situaciju kada bilo tko govori kako je nužno reformirati NATO, ali ne teži k cilju od 2% (misli na godišnje izdvajanje iz državnog proračuna za potrebe NATO saveza, koje je ubrzo po dolasku na vlast svim članicama nametnuo američki predsjednik Trump, op. a.). Začuđen sam da mnogi njemački političari nastoje prikazati kako je 2% samo cilj, a ne i stvarna obveza“, izajvio je Grenell. Pri tom je kritizirao Njemačku da, kao gospodarski moćna zemlja ne želi „pokazivati mišiće“ u Europi, pokazujući suzdržanost prema mnogim pitanjima.

Grenell se, prema navodima njemačkog medija Der Spiegel, zbog svoje otvorene nediplomatske taktike doveo do toga, da se od početka ove godine nalazi u političkoj izolaciji od strane vodeće njemačke elite. Prije dva mjeseca potpredsjednik njemačkog Bundestaga čak je pozvao i njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa da Grenella protjera iz zemlje zbog njegovog miješanja „u politička pitanja suverene Njemačke“.

Ako je američki predsjednik Donald Trump, a sigurno je, želio slanjem Richarda Grenella za svoga veleposlanika u Berlin „slomiti“ otpor njemačke „odmetnute“ političke i gospodarske elite i iznova ih postaviti u kolosjek američkih državnih interesa na europskom kontinentu, u tome definitivno nije uspio. Štoviše! Grenellov agresivni pristup, netipičan klasičnoj diplomaciji, samo je još više doveo do jačanja protuameričkog raspoloženja unutar njemačke javnosti. Koliko će, zbog toga, američki veleposlanik opstati na svojoj funkciji teško je reći. Međutim, imati svoga veleposlanika u nekoj zemlji, a da on nije uspio u donekle prihvatljivoj mjeri „pohvatati konce“ i uspostaviti normalan, makar i kruto-diplomatski odnos s domaćom političkom ili gospodarskom elitom nije ni svrsishodno ni oportuno po pitanju promicanja vlastitih interesa. A to se u američko-njemačkim odnosima danas itekako vidi, i to na sve radikalniji način. O tome najbolje svjedoči i ovotjedni iznenadni odustanak od dolaska u Berlin američkog državnog tajnika Mikea Pompea, svega nekoliko sati uoči službeno najavljenog dolaska (više o tom diplomatskom incidentu u linku ispod teksta). A u Berlinu ga je, osim kolega iz njemačke diplomacije, čekala osobno i kancelarka Angela Merkel, koja je, ipak, neovisno što Pompeo dolazi iz SAD-a, šefica vlade (čitaj države), a on samo ministar u Trumpovoj vladi. Veliki je to američki „šamar“ njemačkom političkom vrhu, kojega je taj potez samo dodatno razljutio. A ovdje je važno dodati i kako Mike Pompeo u više od godinu i pol dana, koliko je na dužnosti šefa američke diplomacije, niti jednom nije posjetio Njemačku, a u tom je razdoblju posjetio čak 38 zemalja. Umjesto u Berlin, Pompeo je u utorak sletio u irački glavni grad – Bagdad, službeno, zbog jačanja iranske prijetnje u regiji.

Zoran Meter: ZBOG IZDAJE I GLUPOSTI UKRAJINSKIH ELITA NJEMAČKA POSTAJE „MOST“ IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like