Veleposlanstvo SAD-a u Kijevu: stanje u Ukrajini nepredvidljivo, trebalo bi otići već sada

Sigurnosno stanje u Ukrajini i dalje je nepredvidljivo zbog povećanih prijetnji ruske vojne akcije i može se pogoršati bez najave. Američki građani u Ukrajini trebali bi razmisliti o odlasku sada koristeći komercijalne ili druge privatne mogućnosti prijevoza, navodi se na službenoj web stranici američkog veleposlanstva u toj zemlji.

Navode se i rute koje američki državljani pri tom mogu koristiti, pridržavajući se Covid-mjera za svaku zemlju čiji tranzit odluče koristiti za odlazak iz Ukrajine: Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumunjsku ili Moldaviju.

Evakuaciju svojih veleposlanstava iz Kijeva već su ranije najavile Australija, Velika Britanija, Njemačka, Kanada i Japan. S druge strane ukrajinski državni vrh poziva strane diplomate i njihove obitelji da ne napuštaju Ukrajinu i da su u Kijevu potpuno sigurni. Zanimljivo je kako je i predsjednik Volodymyr Zelenskyy –  očito ljut zbog nastaloga stanja, histerije i panike koja se sve više stvara zbog navodne skore ruske invazije i koja dramatično utječe na svakodnevni život Ukrajinaca, ali i čitavog gospodarstva s obzirom da zemlju ubrzano napuštaju strani investitori i da pada vrijednost nacionalne valute grivne – izjavio kako su Amerikanci u Kijevu sigurniji nego u vlastitim gradovima gdje vlada kriminal.

Zelenskyy je tako i na održanom posebnom sastanku  sa šefovima diplomatskih predstavništava i međunarodnih organizacija, iste pozvao da ne napuštaju Ukrajinu, kazavši im kako podizanje uzbune Ukrajini ne nanosi manje gubitke od vojnih operacija.

Više o ovoj temi možete pročitati u našem jučerašnjem komentaru kojeg možete pogledati ovdje ili na poveznici ispod teksta.

Z. Meter: Svađa Washingtona i Kijeva oko “ruske agresije”





Komentari

komentar





You may also like