Veleposlanstvo SAD-a zatražilo od Amerikanaca da odmah napuste zračnu luku Kabul!

Amerikancima je savjetovano da odmah napuste područje zračne luke Kabul, javlja u nedjelju, 29. kolovoza, telegram kanal Kotsnews pozivajući se na službenu web stranicu američkog veleposlanstva u Afganistanu.

 “S obzirom na specifičnu i vjerodostojnu prijetnju, svi američki građani u blizini zračne luke Kabul, uključujući južni ulaz, novo Ministarstvo unutarnjih poslova i vrata u blizini benzinske postaje na sjeverozapadnoj strani zračne luke, moraju napustiti zračnu luku odmah”, navedeno je u objavi na web stranici američkog veleposlanstva u Afganistanu.

Podsjećamo kako američka vojska mora u potpunosti napustiti zračnu luku Kabul, a time i cijeli Afganistan, do 31. kolovoza. Što stoji iza ovog, prilično dramatičnog upozorenja kojim  se taj proces ubrzava za puna dva dana još nije poznato.

Međutim, već je sada jasno kako američki državljani, kojih je u Kabulu nekoliko tisuća, neće moći biti evakuirani u tom roku. Nadzor zračne luke od 31. kolovoza u potpunosti preuzimaju talibani.

U SAD-u su pravi skandal izazvale riječi visokog vojnog dužnosnika generala McKenzieja  kako je Pentagon talibanima dao podatke svih američkih građana koji su ostali u Kabulu i da je dogovoreno da oni kasnije osiguraju njihovu evakuaciju. Američki mediji, poput televizije Fox News, ovo smatraju potpunim porazom i sramotom po američku vojsku i čitavu zemlju s obzirom da su s talibanima do jučer ratovali kao protiv terorističke organizacije, a sada sudbinu tisuća američkih građana preko noći, dekretom stavljaju u njihove ruke, vjerujući kako će im talibani pomoći. Štoviše, general McKanzie je otvoreno kazao kako s talibanima dijele informacije, što možete pogledati ovdje.

U SAD-u je sve veći pritisak na i predsjednika Joe Bidena i na Pentagon zbog načina na koji je izvedeno američko povlačenje, a još je uvijek i prilično velik broj onih unutar vojnih krugova Pentagona koji smatraju da je odluka o povlačenju bila pogrešna i da je vojnu kampanju u Afganistanu  trebalo nastaviti i dalje. Naravno, u opciju američkog vojnog povratka sada malo tko vjeruje.

U međuvremenu predstoji mučna borba za saniranjem posljedica nastalog kaosa i traženja krivaca za ovo – više ne povlačenje već bježanja američkih vojnika koji zbog žurbe nisu u stanju ponijeti niti svoje oružje već se ono u skladištima uništava eksplozijama što je krajnje ponižavajuće za svakog vojnika.

U svakom slučaju Bidenu predstoji vruća jesen. Ne zaboravimo, za samo cca dva tjedna obilježava se tužna obljetnica terorističkih napada na SAD 2001.g. zbog koje je vojna kampanja na Afganistan i pokrenuta, a talibani optuženi za sudjelovanje u istoj kroz potporu Al-Qaidi i skrivanje njenog bivšeg čelnika Osame bin-Ladena.

Zatvoren je puni krug apsurda!

Komentari

komentar

You may also like