Velik poraz Angele Merkel na pokrajinskim izborima

Vladajuća Kršćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel doživjela je poraz na regionalnim izborima u nedjelju koji su se održali u saveznim zemljama Porajnje-Falačka i Baden Wurtemberg.

CDU je zabilježio povijesno slab rezultat u obje pokrajine.

Prema preliminarnim rezultatima manji partner u vladajućoj koaliciji, na državnoj razini, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) osvojila je 35, 7 posto glasova, a CDU 27, 7 posto, što je čak 4, 1 posto manje nego na prethodnim izborima. Treći su Zeleni s 9, 3 posto glasova birača, što je porast od čak četiri postatna boda u odnosu na prethodne izbore. Četvrta je krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku s 8, 3 posto glasova, što je pad od 4, 3 postotna boda u odnosu na prethodne pokrajinske izbore. Očekuje se da će vlast u pokrajini činiti SPD kao glavni partner, Zeleni i liberalna stranka FDP.

U pokrajini Baden Wurteberg najviše su glasova dobili Zeleni (32, 6 posto), a CDU je drugi s 24, 1 posto glasova birača, što je pad od 2, 9 posto. Slijede SPD (11 posto), FDP (10, 5 posto) i AfD s 9, 7 posto glasova.

Rezultati izbora posebno su zabrinjavajuću, pošto se u rujnu održavaju parlamentarni izbori na državnoj razini, a koalicija CDU/CSU još uvijek nije istaknula kandidata za kancelara. Sestrinska Kršćansko socijalna unija (CSU), koja se natječe na izborima samo u Bavarskoj, a CDU u ostatku zemlje, traži da njen čelnik, popularni Markus Soder bude kandidat za kancelara, dok CDU traži da to bude novi čelnik stranke Armin Laschet. Prema anketama CDU je i dalje najpopularnija stranka u Njemačkoj, uz blagi pad popularnosti, dok su drugi Zeleni, a treći SPD. Očekuje se da bi vladu mogli formirati CDU i Zeleni, a ne, kao prethodnih godina, CDU i SPD.

Podsjetimo, kancelarka Merkel podnijela je ostavku na čelno mjesto stranke krajem 2018., nakon čega ju je naslijedila ministrica obrane Annegret Kramp Karrenbauer.





Međutim, ona se nije afirmirala kao uspješan nasljednik Angele Merkel pa je podnijela nešto kasnije ostavku.

Komentari

komentar





You may also like