Velika Britanija bi surađivala s Rusijom i Kinom oko Afganistana

Povijesno gledano, Velika Britanija i Rusija velike su konkurentice po pitanju utjecaja na prostoru Afganistana. Međutim vremena se, kako se čini, dramatično mijenjaju pa London sada ima neke druge planove. Pogledajmo o čemu je riječ kroz slijedeću vijest:

Velika Britanija smatra kako bi Rusija i Kina mogle imati priliku utjecati na nove vlasti u Kabulu, te prepoznaje potrebu svog zajedničkog rada s Moskvom i Pekingom po afganistanskoj agendi.

To je dopisniku TASS-a izjavio britanski diplomatski izvor slijedećim riječima:

„Prepoznajemo potrebu suradnje s Rusijom i Kinom, s obzirom na njihovu moguću sposobnost utjecaja na novu afganistansku vladu i naše zajedničke interese u suzbijanju terorizma i trgovine drogom, sprječavanju izbjegličke krize i daljnjeg gospodarskog kolapsa.”

S tim u svezi spomenuo je napore koje Ujedinjeno Kraljevstvo čini u okviru UN-a s ciljem formiranja jedinstvenog stava Vijeća sigurnosti o Afganistanu. Kako je podsjetio diplomatski izvor, glavni tajnik UN-a António Guterres namjerava u ponedjeljak održati sastanak sa stalnim predstavnicima pet vijeća sigurnosti UN -a (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska) o Afganistanu.

Podsjećamo kako Pariz i London u ponedjeljak, 30. kolovoza, namjeravaju u Vijeću sigurnosti iznijeti zajednički prijedlog rezolucije o stvaranju sigurnosne zone u Kabulu pod nadzorom UN-a. To je izjavio francuski predsjednik Emmanuel Macron u jučer objavljenom intervjuu za medij Le Journal du Dimanche.





Također podsjećamo kao smo o zainteresiranosti Velike Britanije za suradnju s Rusijom i Kinom detaljnije obradili u našoj prošlotjednoj analizi pod naslovom „London bi održavao odnose s Moskvom, a to brani drugima“ autora Zorana Metera koju možete pogledati ovdje.

Z. Meter: London bi održavao odnose s Moskvom, a to brani drugima





 

Komentari

komentar

You may also like