Velika Britanija ne želi Venecueli vratiti njezino zlato

Venecuelanska vlada je i službeno ostala bez svoga zlata, pohranjenog u Velikoj Britaniji u vrijednosti većoj od milijardu dolara. To proizlazi iz upravo objavljene odluke Londonskog suda, koji je priznao vođu oporbe Juana Guaida za zakonitog predsjednika te južnoameričke zemlje.  

Odvjetnici koji su zastupali venecuelansku vladu izjavljuju kako je ova odluka suda nezakonita i namjeravaju uložiti žalbu višoj sudbenoj instanci.

Venecuelanska vlada posljednjih godina ubrzano troši svoje zlatne rezerve. Do svibnja ove godine one su pale na na najnižu razinu u zadnjih 29 godina, pričemu su se zlatne rezerve zemlje u zadnje 4 godine smanjile za 2,2 puta. Venecuelanska narodna banka trenutačno raspolaže s najviše 7,9 milijardi dolara.

Caracas je u travnju 2020. g. poslao Engleskoj banci  (Bank of England) zahtjev o povratku zlatnih poluga ukupne mase od 31 tone. To nije bio prvi takav zahtjev Venecuele koji je bio odbijen. To isto ona je zatražila i 2018.g., kada joj je spomenuta banka odbila vratiti zlato u vrijednosti od 420 milijuna funti. Sada se te rezerve procjenjuju na 525 milijuna funti. Obrazloženje banke za svoj negativan odgovor sastoji se od izjava tipa onih, da predsjednik te zemlje Nicolas Maduro može (za sebe) „uzeti zlato, koje pripada državi“ i iskoristiti ga za svoje osobne interese.

 Komentari

komentar

You may also like