Velika Britanija pozvala Europsku uniju da popusti do nedjelje

Velika Britanija pozvala je u četvrtak Europsku uniju da pristane na velike ustupke kako bi se otklonio zastoj u pregovorima o budućim trgovinskim odnosima do kraja tjedna.

Britanski premijer Boris Johnson i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen suglasili su se na večeri u srijedu u Bruxellesu da bi do kraja vikenda trebalo dogovoriti sporazum o trgovini.

“Dogovorili smo se da se pregovarački timovi trebaju odmah ponovno sastati kako bi pokušali riješiti ključna pitanja”, kazala je Von der Leyen nakon večere, na čijem je meniju prigodno bila britanska riba, a koju je opisala kao “živahnu i zanimljivu”.

“Donijet ćemo odluku do kraja vikenda”, kazala je, dodajući da su stajališta dviju strana i dalje “jako udaljena”.

“Očito i dalje postoji određeni prostor za nastavak razgovora, ali i dalje postoje značajne razlike”, kazao je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab za BBC TV.

U nedjelju će procijeniti situaciju i donijeti odluku o budućnosti pregovora.





“Nikada ne možete reći nikada u tim pregovorima, ali mislim da ih treba nekako zaključiti”, dodao je.

Britanija je formalno napustila EU 31. siječnja, a do kraja godine na snazi je prijelazno razdoblje u kojem je i dalje dio jedinstvenog tržišta i carinske unije, što znači da mora poštivati europska pravila.

Ako se do 31. prosinca ne postigne dogovor koji će regulirati njihovu trgovinu vrijednu gotovo bilijun eura na godinu, ona će se od 1. siječnja odvijati po pravilima WTO-a.





Johnson tvrdi da je brexit prilika da britansko gospodarstvo postane u potpunosti neovisno. EU strahuje da London želi zadržati preferencijalni pristup europskom tržištu, ali i sam određivati svoja pravila.

Raab je kazao da su glavna sporna pitanja, ribarstvo i pošteno tržišno natjecanje, uskog raspona, ali i da je za Britaniju to stvar principa.

Kazao je da je potreban “značajan pomak” u pogledu oba pitanja kako bi se pregovori nastavili.

Ustvrdio je da Europska unija odlučnije brani svoja stajališta kad je riječ o poštenom tržišnom natjecanju.

EU želi da Britanija poštuje europske standarde na području rada, socijalne politike i zaštite okoliša, kao i pravila o državnim potporama.

Johnson je ranije u srijedu u parlamentu kazao da Bruxelles želi da Britanija poštuje buduće europske zakone ili će biti automatski kažnjavana, te da inzistira da se odrekne suverene kontrole nad ribarstvom u svojim vodama, naglasivši da na to ne bi pristao nijedan britanski premijer.

Dodao je da je „dobar dogovor” ipak moguć ako EU odustane od tih zahtjeva, te poručio da će Britanija prosperirati i bez trgovinskog sporazuma s EU-om.

No njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je ranije u srijedu u Bundestagu da EU neće riskirati integritet jedinstvenog tržišta.

Ocijenila je ipak da je dogovor moguć. Pregovori bi se trebali nastaviti u četvrtak.

Irska povjerenica Mairead McGuinness kazala je u četvrtak kako se ne može reći hoće li pregovori biti uspješni.

“Nadam se da ćemo za vikend dobiti božićni poklon. Prije reda. I da ćemo dogovoriti trgovinski sporazum, jer mislim da bi to bilo najbolje moguće rješenje za sve strane”, kazala je McGuinness, povjerenica za financijske usluge, za irski radio RTE.

Komentari

komentar

You may also like