Velika Britanija u problemima s tenkovima Challenger

Veliku Britaniju potresaju neugodne rasprave o stanju njenih oružanih snaga, a u istom kontekstu, čitavu stvar dodatno usložnjavaju i najavljene nove isporuke suvremenog oružja Ukrajini.

Kako navodi tamošnji medij The Telegraph, britanski ministar obrane Ben Wallace izjavio je kako ne isključuje slanje novih tenkova Challenger 2 u Ukrajinu u slučaju da budu uništeni oni koje je London već obećao Kijevu.

Na upit hoće li britansko Ministarstvo obrane zamijeniti tenkove Challenger 2 koje Ukrajina izgubi tijekom sukoba, Wallace je odgovorio: “Jesam li protiv (slanja) više tenkova? Nemam ništa protiv.”

Međutim, kako navodi britanski Daily Mail, manje od polovice tenkova Challenger 2 britanske vojske smatra se operativnim.

“Moramo prestati biti introspektivni i dovesti većinu Challengera 2 do visokog stupnja spremnosti za nekoliko mjeseci. Challenger 3 neće biti dostupan do 2027.,” izjavio je za taj medij Mark Francois, bivši visoki službenik britanske vojske.

Od 227 tenkova Challenger 2, koliko ih ima, manje od 100 ih se smatra “spremnim za borbu”, a 14 je prebačeno za Ukrajinu. Medij napominje da su dužnosnici odbili navesti točni broj “borbeno spremnih” tenkova, pozivajući se na pitanja nacionalne sigurnosti.





Slobodno bismo dodali kako je ova konstatacija poražavajuća i da je stanje po pitanju borbenih tenkova u Velikoj Britaniji čak i gore nego u Njemačkoj gdje je stanje u Bundeswehru posljednjih godina bilo prilično otužno i čije se prave posljedice vide upravo sada – iako se na taj problem već odavno upozoravalo.

S druge strane Velika Britanija, iako se na formalnim političkim razinama to često navodilo kao opcija, nema namjeru predati borbene zrakoplove Ukrajini u skorije vrijeme. Naime, London ne želi riskirati da tajne proizvodne tehnologije padnu u ruke ruskih stručnjaka i ne želi slati vlastite građane u ratnu zonu da servisiraju zrakoplove. To je u srijedu izjavio zamjenik ministra obrane te zemlje James Hippie na medijskoj konferenciji.

“Transfer zrakoplova je velika stvar. Logistika, gorivo, popravci, inženjering, avionika, a često i klasificirana postrojba borbene potpore u skladu sa standardima NATO-a za zrakoplove – sve to zahtijeva znatne napore i stručnost izravno na zemlji, na aerodromu. A to bi značilo slanje ljudi u Ukrajinu. Ne možete samo predati lovce treće i četvrte generacije inženjerima koji nemaju iskustva s njima i očekuju da će letjeti više od jednog naleta”, kazao je navedeni visoki službenik britanskog ministarstva obrane.





Podsjećamo da je Velika Britanija, uz SAD, jedna od glavnih pokroviteljica Kijeva i da je London u Europi vodeći po pružanju političke i vojne potpore Ukrajini. Međutim, ukrajinski rat ogolio je mnogo toga i na Zapadu što se tiče stanja oružanih snaga njegovih zemalja, a što do sada nije izlazilo u javnost.

 

 

Komentari

komentar

You may also like