Velika demonstracija moći: SAD i Filipini započeli vojne vježbe u Južnom kineskom moru

Sjedinjene Države i Filipini pokrenuli su svoje najveće borbene vježbe u zadnjih nekoliko desetljeća. Vježbe će uključivati gađanja i simulacije potapanja brodova raketnim napadima. Odvijaju se u spornom Južnom kineskom moru, piše ABC News.

Vježbe dugogodišnjih saveznika pod nazivom Balikatan počele su danas i trajat će do 28. travnja. Uključuju više od 17 600 vojnog osoblja i bit će to najnoviji prikaz američke vojne moći u Aziji, gdje Washington i Peking sve jasnije ulaze u sukob oko Tajvana i spornih morskih teritorija.

Bidenova administracija jača niz savezništava u Indo-Pacifiku kako bi se bolje suprotstavila Kini. To je u skladu s naporima Filipina pod predsjednikom Ferdinandom Marcosom Jr. da obrane svoje teritorijalne interese u Južnom kineskom moru uz pomoć američke vojske i dopuštanjem rotirajućim grupama američkih snaga da posjećuju njihove vojne baze prema obrambenom paktu iz 2014. Prošlog mjeseca je ugovor proširen na četiri nove baze.

Australci će se pridružiti vježbama

Oko 12 200 američkih, 5400 filipinskih i 111 australskih pripadnika osoblja sudjeluje u vježbama, najvećim u tri desetljeća povijesti Balikatana, vježbe koja se odvija na godišnjoj razini. Američki ratni brodovi i borbeni zrakoplovi, kao i projektili Patriot, raketni bacači HIMARS i protutenkovski Javelini bit će obuhvaćeni u vježbama.

“Nikoga ne provociramo jednostavnom vježbom”, rekao je novinarima prije početka manevara pukovnik Michael Logico, filipinski glasnogovornik. “Ovo je zapravo oblik odvraćanja”, rekao je pukovnik Logico i dodao: “Odvraćanje je kada obeshrabrujemo druge strane da nas napadnu.”

Pukovnik Logico je rekao da će američke i filipinske snage potopiti 61-metarski brod u filipinskim teritorijalnim vodama kod zapadne provincije Zambales, u koordiniranom zračnom napadu i topničkom bombardiranju. “Pogodit ćemo ga svim oružanim sustavima koje imamo… kopnom, mornaricom i zrakom”, rekao je pukovnik. Ta lokacija okrenuta prema Južnom kineskom moru i s druge strane voda Tajvanskog tjesnaca, vjerojatno će uznemiriti Kinu, ali filipinski vojni dužnosnici rekli su da je cilj manevra ojačati obalnu obranu zemlje i da nije usmjeren ni na jednu zemlju. Takvi scenariji će “testirati savezničke sposobnosti u kombiniranom naoružanju, razmjeni informacija i obavještajnih podataka, komunikaciji između manevarskih jedinica, logističkim operacijama te desantnim operacijama”, priopćilo je američko veleposlanstvo u Manili. 





Komentari

komentar

You may also like