Velika pobjeda Albanaca: albanski postao drugi službeni jezik u Makedoniji

Predsjednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi potpisao je Zakon o korištenju jezika, temeljem kojeg albanski postaje drugi službeni jezik u toj zemlji. Ovu informaciju objavio je 15. siječnja makedonski potpredsjednik vlade Bujar Osmani, pojasnivši, kako zakon već ovaj isti dan mora biti objavljen u službenom glasilu te zemlje, priopćila je agencija MIA.

Podsjećamo: ovaj je zakon makedonski parlament usvojio u siječnju 2018.g., ali  je potom najjača oporbena stranka VMRO-DPME u njega predložila unošenje brojnih promjena. Predsjednik zemlje Gjorge Ivanov odbio ga je potpisati i vratio ga je na ponovno razmatranje u parlament. U ožujku prošle godine parlament ga je bez rasprave o predloženim izmjenama i bez potpore oporbe, usvojio sa 64 glasa „za“.

Ovo se u punom smislu riječi može nazvati velikom albanskom pobijedom. Albanci su, zapravo, političkim putom dobili puno od onoga što su tražili uoči izbijanja  kratkotrajnog ali žestokog građanskog rata u toj zemlji (od siječnja do kraja kolovoza 2001.g.) koji je završio Ohridskim sporazumom – koji je, prema brojnim mišljenjima, spasio Makedoniju od krvave BiH sudbine. Osim što su postali narod, a ne nacionalna manjina u rangu malobrojnih Turaka i Roma, makedonski Albanci sada su dobili i albanski jezik, kao drugi službeni jezik u Makedoniji.

 

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like