Veliki američki desantni brod ulazi u Crno more, Rusija ga presreće

Veliki američki desantni brod USS Fort McHenry (LSD 43) sinoć je uplovio u akvatorij Crnog mora, priopćilo je glasnogovorništvo američke 6. flote.

To uplovljavanje u Crno more „potvrđuje našu zajedničku odlučnost za osiguranje sigurnosti Crnog mora i jača naše čvrste odnose sa saveznicima u NATO-u i partnerima u regiji. Naše rutinske operacije u Crnom moru također demonstriraju elastičnost i mogućnosti snaga 6. flote SAD-a“, izjavila je njezina zapovjednica, vice admiralka Laisa Franchetti.

Na brodu se nalazi oko 500 američkih mornara. Nosivost iznosi 16,1 tisuću tona, duljina broda je 190 metara, a naoružan je višecjevnim raketnim i topničkim naoružanjem.

Prema Konvenciji Montreux iz 1936.g. (i prema kojoj je Turska dobila nadzor nad tjesnacima Bospor i Dardanele), vojni brodovi država koje nemaju izlaz na Crno more u njegovom se akvatoriju mogu nalaziti najviše 21 dan. Uplovljavanja NATO brodovlja u Crno more intenzivirala su se nakon 2014. g. i početka ukrajinskog sukoba.

Rusko Ministarstvo obrane u ponedjeljak je potvrdilo navedenu vijest, kazavši, kako je američki brod uplovio u rumunjsku luku „Constanta“ u 21 sat po moskovskom vremenu. Također ja kazano kako je zadaću za nadzor aktivnosti američkog desantnog broda preuzeo brod „Pitlivy“ iz satava crnomorske flote.

Podsjećamo kako je još ranije američki posebni predstavnik za Ukrajinu Kurt Volker izjavio, da SAD moraju razmotriti mogućnost povećanja svoje vojne nazočnosti u  Crnom  moru. Također je kazao kako bi Washington trebao razmisliti i o početku dostave „letalnog“ (smrtonosnog, ofanzivnog) oružja Ukrajini.





Međutim, američki specijalizirani medij The National Interest krajem prošle godine piše o zapadnim „signalima“ Rusiji u Crnom moru kao  vrlo „sumnjivog“ učinka. Tako navodi da je brod britanske kraljevske mornarice HMS Echo,  uplovio u ukrajinsku luku Odesa nekoliko tjedana nakon incidenta u Kerčskim vratima, a taj čin uplovljavanja  britanski ministar obrane nazvao je upozorenjem Rusiji i znakom da „Ukrajina može računati na snažnog partnera u vidu Velike Britanije“.

Međutim, National Interest dalje piše kako je britanski brod višenamjenskog hidrografskog karaktera i da može obavljati samo znanstvene zadaće, preciznije, izrađivati i utočnjavati karte morskog dna. Naoružan je sa svega dva 20-milimetarska topa, dakle, slabije od dvaju ukrajinskih patrolnih brodova koja su zarobile ruske pogranične snage u spomenutom incidentu.

https://nationalinterest.org/blog/buzz/royal-navy-sent-message-russia-black-sea-and-it-was-pretty-weak-39877





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like