Veliki diplomatski skandal između SAD-a i Pakistana zbog Trumpovog „tvita“. Pakistan: „SAD je poražen u Afganistanu!“

Odnosi SAD-a i njihovog, ne tako davno ključnog srednjoazijskog partnera, Pakistana, nastavljaju se urušavati. Taj je proces otpočeo bivši predsjednik SAD-a, Barak Obama, na početku 2016.g., objavom svoje nove strategije po pitanju Afganistana, u kojoj je želio isključiti Pakistan iz uloge koju ta zemlja ima na unutarafganistanske političke i sigurnosne procese, optuživši Islamabad za koketiranje s „Al-Qaidom“ i talibanima, zbog čega je Obama znatno smanjio godišnju vojnu pomoć Pakistanu. Sadašnji predsjednik Donald Trump je tijekom predizborne kampanje, često, vrlo oštro kritizirao taj Obamin potez, ukazujući na važnost Pakistana po američke srednjoazijske interese ali i bojeći se još većeg zbližavanja te zemlje s Kinom, ali i s Rusijom i Iranom (što je do nedavno bilo ravno znanstvenoj fantastici s obzirom na bliskost Pakistana i Saudijske Arabije). Odmah nakon pobjede na izborima, prvi Trumpov telefonski poziv nekom od državnih čelnika bio je upravo onaj pakistanskom vođi. Međutim, od nove idile očito nije bilo ništa jer je u nedavnoj Trumpovoj novoj strategiji po Afganistanu, koja uključuje znatno povećanje kontingenta američkih i NATO snaga u toj zemlji, Islamabad iznova ostao „izvan igre“, a Washington je u nju, pomalo čudno, umjesto utjecajnog Pakistana uključio njegovog velikog konkurenta – Indiju. Je li time SAD želio „kazniti“ svog donedavnog partnera i, ako je, koliko će u tome uspjeti, teško je reći jer Indija nema gotovo nikakav utjecaj na afganistanskom terenu, a Pakistan se time samo još više gura u zagrljaj Americi neugodnih globalnih suparnika, što može nepovoljno utjecati na uspjeh i onako vrlo duge i isto tako skupe vojne misije SAD-a u Afganistanu.

Ovaj uvod bio je nužan radi jučerašnje vijesti, točnije, jednog od niza „tvitova“ posredstvom kojih se javnosti obraća američki predsjednik Donald Trump. A taj prvi Trumpov ovogodišnji   „tvit“ prijeti izazivanjem velikog diplomatskog skandala između Washingtona i Islamabada.

Trump je, naime, u svom „tvitu“ optužio Pakistan za „laži i obmane“ i izjavio kako su vlasti te države sve američke predsjednike smatrali „glupanima“, imajući pri tom u vidu američku vojnu pomoć toj zemlji za borbu protiv terorizma. Prema Trumpovim riječima, posljednjih 15 godina Pakistan je od SAD-a dobio 33 milijarde dolara, najviše za suzbijanje terorističkih ugroza iz Afganistana i na samom pakistanskom teritoriju.

Kao odgovor na Trumpove teške optužbe, pakistanski ministar vanjskih poslova Khawaja Asif, izjavio je, ni manje ni više, nego da je Trump razočaran „porazom Sjedinjenih Država u Afganistanu“ i da zato kritizira Islamabad, optužujući ga za davanje utočišta teroristima. Također je kritizirao SAD za slanje novog vojnog kontingenta u Afganistan, kazavši, kako se sukob u toj zemlji može riješiti jedino pregovorima.

Afganistanski veleposlanik u SAD-u Hamdullah Mohib je, očekivano, pozdravio izjavu američkog vođe Donalda Trumpa, napisavši u svom „tvitu“, kako je to „obećavajući signal Afganistancima koji stradavaju od ruku terorista, koji se dugo vrijeme baziraju u Pakistanu“.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like