Veliki gubici autoindustrije u Europi i SAD-u

Prema navodima britanskog poslovnog medija The Financial Times, koji se poziva na dokumentaciju britanskog istraživačkog centra AutoAnalysis, proizvođači automobila u SAD-u i Europi mogu izgubiti više od 100 milijardi dolara prihoda ukoliko do kraja travnja ne budu mogli obnoviti svoju proizvodnju u tvornicama zatvorenim zbog epidemije koronavirusa.

Analitičari očekuju da će europski proizvođači izgubiti 66 milijardi dolara zbog neproizvedenih 2,6 milijuna automobila, dok će SAD izgubiti 52 milijarde dolara zbog neproizvedenih 2 milijuna automobila. Ta se procjena temelji na prethodnim prognozama proizvodnje za 2020. godinu.

U ožujku su sve najveće europske i američke tvrtke-proizvođači automobila zatvorile svoje tvornice zbog epidemije COVID-19.

Obustava proizvodnje za Europu svaki tjedan znači dodatne gubitke od 8 milijardi dolara, a  za Sjevernu Ameriku 7,5 milijardi. Stanje se neće normalizirati do svibnja i to je najoptimističnija procjena analitičara.

U ožujku je u Zapadnoj Europi prodaja novih automobila pala za oko dvije trećine, a u SAD-u je dosegnula desetogodišnji minimum. Travanj će nanijeti još veće gubitke zbog ograničenja slobode kretanja potrošača i primoranog zatvaranja autosalona.

Njemački istraživački institut Ifo iz Munchena navodi kako su perspektive automobilskog binisa u Njemačkoj pale s minus 19,7 bodova u veljači, na minus 33,7 boda u ožujku.





Također se navodi kako nakon ukidanja zabrane kretanja može doći do povećanja prodaje, ali da je realnije očekivati da će se prodati samo dio odgođene kupnje s obzirom da gospodarsko stanje i rast nezaposlenosti slabe potražnju.

U Kini na vrhuncu epidemije koronavirusa gotovo nitko nije kupovao osobne automobile. A posljednji podaci iz te zemlje ukazuju kako je nabava novih automobila 40% niža u odnosu na stanje prije epidemije.

Pojedini proizvođači počeli su objavljivati informacije o padu prodaje, iako to utječe na dionice. Tako je uprava BMW Group u ponedjeljak objavila kako je u prvom tromjesečju ove godine prodaja pala za 20,6%. U prvom kvartalu 2020.g. BMW AG prodao je 477 tisuća automobila marke BMW, Rolls-Royce i Mini. Prodaja tih marki u Kini se smanjila za 31%, u Europi za 18%, a u SAD-u za 17%. U Kini su se već pojavili i prvi znakovi zaustavljanja prodaje tih automobila.





Zbog krize u autoindustriji 31. ožujka reagirala je Trumpova administracija, značajno smanjivši ograničenja oko emisije štetnih plinova koja su uvedena u vrijeme Obamine administracije. Nova pravila, koja će vrijediti do 2026.g., nalažu da će automobilske tvrtke morati povećati energetsku učinkovitost svojih novih automobila za 1,5% godišnje, u odnosu na dosadašnjih 5% koliko je propisala prethodna administracija na isti rok. Time bi, prema mišljenju Trumpove administracije, automobilske tvrtke mogle uštedjeti oko 100 milijardi dolara. Osim toga, time će se smanjiti i cijene novih automobila.

Komentari

komentar

You may also like