Veliki požari u Izraelu: u tijeku evakuacija stanovništva

I dok se Hrvatska i veći dio Europe susreću s rijetko kad hladnijim proljećem usprkos toliko proklamiranom globalnom zatopljenju, dotle je u Izraelu stanje potpuno drukčije. Ta je zemlja suočena s neuobičajeno vrućim vremenom, gotovo preslikanim s tamošnjom političkom i sigurnosnom situacijom, povezanom  s nedavnim 11-dnevnim „daljinskim“ ratom između izraelske vojske i palestinskog Hamasa, kao i aktualnim turbulencijama u izraelskom političkom vrhu.

Vruće vrijeme u većini dijelova Izraela je u ponedjeljak, 31. svibnja, pridonijelo izbijanju brojnih požara, navodi tamošnji portal Ynet.

U gradu Beit Shemesh, smještenom u jeruzalemskoj četvrti, oko 13.00 po lokalnim vremenu požar je izbio u obližnjem šumarku i brzo se proširio na jednu od zgrada. Na požarište je poslano 7 vatrogasnih postrojbi. Stanovnici dviju zgrada evakuirani su, a promet je zaustavljen.

Istodobno su zaprimljene informacije o požaru u šumi Tsora u blizini Beit Shemesha.

Više vatrogasnih postrojbi bori se s vatrom i u lučkom gradu Haifi, požar se širi prema stambenim zgradama.

Prije toga poslano je 5 vatrogasnih postrojbi za gašenje požara na otvorenom prostoru u naselju Geder, u Središnjoj regiji Izraela. U jednoj od tamošnjih ulica policija je počela evakuirati stanovnike.





Oko 12 sati vatrogasne postrojbe stavile su pod nadzor u Hevel Modi’in (Središnji okrug), gdje je izbio veliki požar u blizini autoceste 6.

Danas ujutro izbio je masivni požar u blizini naselja Kfar Ruppin u dolini Beit She’an, na sjeveroistoku Izraela. Na gašenje požara poslani su zrakoplovi specijalne eskadrile “Elad”.

Izraelsko Ministarstvo zdravstva, zajedno s Državnom upravom za nacionalne parkove i rezervate, prethodno je izdalo posebnom upozorenje o vrlo vrućem vremenu. Građani se mole da se suzdrže od boravka na otvorenim prostorima i pretjeranog tjelesnog napora, piju više tekućine, da paze na djecu i da ih ne zaboravljaju u automobilima.





 

Komentari

komentar

You may also like