Veliki problemi i bankroti tvrtki iz naftnog fracking sektora SAD-a

Prema navodima utjecajnog poslovnog medija The Financial Times, zbog vrlo niske cijene američke nafte WTI u travnju, kada je ona povremeno imala i negativni predznak, u Sjedinjenim Državama bankrotiralo je 17 tvrtki koje naftu proizvode metodom tzv. fracking tehnologije, čiji je ukupni dug iznosio 14 milijardi dolara. Do kraja ove godine broj bankrotiranih tvrtki iz tog naftnog sektora mogao bi dosegnuti 73. Kako navodi spomenuti medij, iako je sadašnja cijena američke nafte WTI znatno porasla u odnosu na one travanjske i dosegnula 30 dolara za barel, to je, svejedno, još upola manje od njezinih sječanjskih vrijednosti koje su donekle omogućavale rentabilnost proizvodnje. A ukoliko sve ostane na sadašnjim pokazateljima što se cijena te naftne sorte tiče, broj bankrotiranih tvrtki iz sfere fracking proizvodnje u SAD-u iduće bi godine mogao biti povećan za dodatna 173 proizvođača.

Na tu se temu oglasio i RealClear Energy, koji je objavio mišljenje Ryana Sittona iz Željezničke komisije Teksasa (The Railroad Commission of Texas), utemeljene još davne 1891.g., koja je (neovisno o svom nazivu) regulator  proizvodnje nafte u toj najvećoj američkoj saveznoj državi-proizvođaču nafte. Sam je Sitton postao poznat nakon što je Washington zamislio kako bi mogao prinudno smanjiti proizvodnju nafte u SAD-u posredstvom spomenutog teksaškog regulatora (to je vrlo osjetljivo pitanje i u povijesti se nikada nije dogodilo da bi se država smjela miješati u korporativnu naftnu proizvodnju tj. privatni sektor). Upravo je tada Sitton „uzeo stvar u svoje ruke“ i obavio telefonske razgovore s ruskim ministrom energetike Aleksandrom Novakom i saudijskim prijestolonasljednim princom MBS-om. Kasnije je uslijedio novi veliki sporazum formata OPEC+ kojemu se, neformalno (jer SAD nikada ne žele službeno biti član ili sudjelovati u radu bilo kakvih međunarodnih organizacija koje se odnose na naftu, želeći na taj način pokazati kako uvijek namjeravaju očuvati svoju neovisnu energetsku politiku a što danas, očito, više nije moguće) priključio i Washington, kao i svi drugi svjetski proizvođači nafte iz formata članica G20.

Dakle, Sitton je, govoreći o predmetnoj temi, naznačio kolika bi trebala biti cijena nafte WTI kako bi se njezina proizvodnja počela oporavljati i na posao se moglo vratiti desetke tisuća ljudi. Ona bi, prema njegovu mišljenju, trebala iznositi 70 dolara za barel. On upozorava kako cijena od 35, 45 ili čak 55 dolara za barel ne znači ništa za obnovu proizvodnje nafte u SAD-u.

Sitton smatra kako oporavak proizvođača nafte iz škriljevca neće biti brz jer se sektor našao u situaciji bez presedana po pitanju pada potražnje za naftom zbog pandemije koronavirusa i nije polučio pomoć od američke vlade. Cijene će dosegnuti svoj vrh do kraja 2022. godine, kada bi mogle iznositi i 100 dolara za barel, smatra Sitton.

Ta cijena lijepo zvuči za proizvođače, samo ako do tada prežive.

Komentari

komentar
You may also like