Veliki prosvjedi u Hongkongu udarili na tamošnji turizam

Prošli tjedan agencija Fitch Ratings snizila je rejting Hongkonga s „AA+“ na „AA“, a prognozu sa „stabilno“ na „negativnu“ jer sumnja u stabilnost i dinamiku poslovnog okruženja. Sve će to utjecati na cijenu kreditiranja tvrtki i lokalne vlade toga kineskog grada sa širokom autonomijom i kapitalističkim društvenim ustrojom, ali i financijskog središta Azije.

Danas američki Bloomberg piše kako su masovni i dugotrajni prosvjedi u Hongkongu izazvali veliki udar na njegov turistički sektor, najveći još od 2003.g. kada je taj grad zahvatila epidemija atipične pneumonije (SARS) i kada se broj turista smanjio za golemih 70 posto.

Broj turista prispjelih u kolovozu smanjio se za gotovo 40% na godišnjoj razini, izjavio je tajnik za financije Hongkonka Paul Chan u svom nedjeljnom blogu, dodavši, kako su se cijene hotelskih soba smanjile i do 70 posto.

„Socijalni problemi posljednjih nekoliko mjeseci, poglavito nastavak oštrih sukoba i blokada zračne luke i prometnica, ozbiljno su utjecali na međunarodni imidž Hongkonga i sigurnost grada. Najviše zabrinjava što će se situacija teško promijeniti u skorije vrijeme“, izjavio je gradski službenik Chan.

Inače, ekonomija Hongkonga u drugom se tromjesečju smanjila za 0,4% u odnosu na prvo, što povećava vjerojatnost tehničke recesije.

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like