Veliki prosvjedi u Litvi protiv strogih mjera vlade prema necijepljenim građanima

U Litvi, u Viljnusu, jučer je održan veliki prosvjedi protiv mjera ograničenja koje vlada te zemlje želi uvesti za sve osobe koje nisu cijepljene protiv koronavirusa Covid-19. Ujutro se ispred parlamenta okupilo oko 5 tisuća ljudi, a stanje je postalo vrlo ozbiljno s obzirom na žestoke prosvjede i činjenicu da su u zgradi boravili zastupnici. U večernjim satima došlo je do sukoba prosvjednika i policije koja je morala uporabiti i sredstva prisile s obzirom da su ovi prvi okružili zgradu i blokirali izlaz zastupnicima.

Prosvjednici drže nacionalne i gradske zastave i transparente na kojima piše “STOP diskriminaciji”, “Sramota, sramota”, „F..k nacionalne propusnice“ i sl. navodi litavski medij LRT. Podignuta su i vješala „za izdajice“.

Astra Genovaitė Astrauskaitė, jedna od organizatorica, izjavila je okupljenima da će planirana ograničenja razdvojiti građane, dodajući da je “država u velikoj opasnosti”. (na ovoj poveznici možete pogledati fotografije s prosvjeda)

Okupljena masa ljudi, većina bez zaštitnih maski, mahala je zastavama i udarala u bubnjeve protiv spomenutih mjera ograničenja koje vlada namjerava uvesti od 13 rujna.

“Naša vlada želi donijeti zakone koje je Hitler donio 1930. -ih godina. Određena skupina ljudi neće moći ući u autobus, otići u trgovinu ili otići na godišnji odmor. Ovo je segregacija, a svi znamo kako je završilo”, izjavio je prosvjednik Raimondus Shimadius, čije riječi prenosi Russia 24.

Radi se o tome da oni koji nisu cijepljeni neće moći koristiti javni prijevoz, pojedine trgovine, bolnice, restorane, teretane, kafiće bez PCR testa, što zastupnici parlamenta tumače kao poticaj cijepljenja, a prosvjednici kršenjem građanskih prava.





Predsjednica parlamenta Victoria Cmilyte-Nielsen izjavila je slijedeće:

“Neki prosvjednici odabiru metodu koja prelazi granicu i postaje govor mržnje. To čak i postavlja pitanja o fizičkoj sigurnosti političara. Moramo početi razmišljati o tome kako zaštititi naš parlament, naš demokratski sustav. To je naša dužnost kao političara. ”

S početkom sumraka počela su prva uhićenja od strane policije, dok su kamenje i boce letjele u smjeru policajaca.





Kako bi izvela zastupnike, policija je prosvjednike počela potiskivati od zgrade uz uporabu suzavca. Do noći zastupnici su ipak izvedeni i ukrcani u autobus ali su snage reda ispred njega morale stajati kao živi štit jer je letjelo kamenje.

Policija je već počela istragu o organizatorima nereda. Vlada nije odustala od ograničenja koja bi mogla biti odobrena već na današnjoj sjednici parlamenta.

 

Komentari

komentar

You may also like