Veliki prosvjedi u Madridu protiv pomilovanja katalonskih separatista

Jučer je ulice Madrida izašlo na desetke tisuće prosvjednika, prenosi BBC.

Prosvjedovali su protiv odluke španjolske vlade o pomilovanju 12 osoba uhićenih 2017. zbog poticanja na odcjepljenje Katalonije (s glavnim gradom Barcelonom). Optuženi su za huškanje javnosti protiv vlade i organizaciju ilegalnog referenduma.

Prosvjed u Madridu su organizirale konzervativne stranke. Tvrde da je tadašnji pokušaj separacije gurnulo Španjolsku u duboku političku krizu i direktno naštetio suverenitetu. Sadašnje pomilovanje doživljavaju u takvom svijetlu.

“Moramo prekinuti proces pomilovanja jer da bi bio pomilovan, trebaš pokazati kajanje, a separatisti to ne čine.”- kazao je jedan od prosvjednika za Reuters.

Ipak, španjolski premijer Pedro Sánchez brani odluku o pomilovanju tvrdeći da će taj potez još više zbližiti Španjolsku, a ne je dodatno razdvojiti. “Španjolsko društvo se treba odmaknuti od tegobne povijesti prema boljoj budućnosti, a to zahtijeva smirenost i blagonaklonost.”- kazao je španjolski premijer.

S druge strane, istraživanje novina El Mundo govori o tome da 61% Španjolaca ne podržava pomilovanje, dok 29.5% jest za takvu opciju.





Komentari

komentar

You may also like