s-70 ohotnik-b

Veliki ruski stealth dron “S-70 Ohotnik” ispalio prve zrak-zemlja projektile

Ruski stealth dron “S-70 Ohotnik” ispalio je niz projektila zrak-zemlja na stacionarne mete na zemlji, piše ruska novinska agencija RIA Novosti.

Nema informacija da se to dogodilo u Ukrajini. Za sada, tako nešto ne tvrde ni ruski ni zapadni izvori. Međutim, pretpostavlja se da su testovi gađanja izvedeni na poligonu u blizini rusko-ukrajinske granice. S-70 Ohotnik jedno je od najvrjednijih vojnih dostignuća u ruskoj obrambenoj industriji, piše američki vojni portal 19fortyfive. Do danas su razvijena dva radna prototipa. Serijska proizvodnja još nije započela. Rat u Ukrajini i nametnute ekonomske sankcije Rusiji mogli bi ozbiljno promijeniti ruske proizvodne planove.

Ruski izvori tvrde da su ispaljeni projektili bili isti kao i dio naoružanja Su-57 Felona. To znači da je S-70 Ohotnik ispalio nekoliko projektila Kh-38M i Kh-59MK2. Kh-38M je ruska raketa zrak-zemlja koju pokreće dvostupanjski čvrsti raketni motor i ima operativni domet od 40 km. Kh-59MK2 je navođena krstareća raketa koju pokreće jedan turbomlazni motor s operativnim maksimalnim dometom do 290 km.

Rusija tvrdi da je ruski dron S-70 nevidljiv za radare. Mišljenja su različita. Dio zapadnih vojnih stručnjaka sugerira da je možda tako i zamišljeno, ali nikada neće biti zaista ostvareno. Razlozi za takve tvrdnje nisu nedostatak tehnologije, već neke značajke drona koje mogu ometati njegovu nevidljivost. Na primjer, ispušni sustav i mogućnosti prikupljanja podataka mogu ometati stealth elemente drona.

Rusija planira započeti serijsku proizvodnju za dvije godine. Prvi testni let S-70 Ohotnika proveden je 2019. godine. Vjerojatnost da se ovaj dron pojavi u zraku iznad Ukrajine u ovoj je fazi minimalna. Kao prvo, vjerojatno postoje samo dva radna prototipa. Međutim, dron bi se mogao testirati u budućnosti ispaljivanjem projektila na ukrajinske ciljeve iz daljine, to jest, za korištenje tzv. projektila s dometom izvan vidnog polja. Od dvije dosad testirane rakete zrak-zemlja, takav domet ima Kh-59MK2.

Rusiji svakako trebaju dronovi u Ukrajini. Obje zaraćene strane koriste svoje bespilotne letjelice za preciznije gađanje kopnenog topništva. Informacije o gubicima dronova vrlo su nejasne. Britanski obavještajci tvrde, pozivajući se na ukrajinske obavještajne službe, da je Moskva do sada izgubila oko 800 dronova. Ova informacija nije provjerena. Ipak, S-70 Ohotnik će najvjerojatnije ostati u hangarima baza ruskog ratnog zrakoplovstva ili će se nastaviti testirati na nebu vojnih poligona. Ruska vojska je zasigurno oprezna oko ideje da ovu novu tehnologiju preda u ruke Zapadu još dok i nije u serijskoj proizvodnji.





Komentari

komentar

You may also like