Veliki šumski požar u SAD-u divlja izvan kontrole u Novom Meksiku

Vatrogasci u saveznoj američkoj državi Novi Meksiko jučer nisu uspjeli zaustaviti najveći šumski požar u SAD-u, koji gori opasno blizu planinskih sela, prenosi Reuters.

Požar je najrazorniji od desetak požara na jugozapadu SAD-a koji su zbog klimatskih promjena rašireniji i počinju prije nego je uobičajeno za to doba godine, kažu znanstvenici.

Tisuće ljudi u dolini Mora, 60-ak kilometara sjeveroistočno od Santa Fea, priprema se za evakuaciju dok dim nadire iz šume oko obližnje poljoprivredne zajednice Ledoux. Jak vjetar raspiruje žar više od kilometar i pol šireći požar koji je od 6. travnja spržio 303 četvorna kilometra planine Sangre de Cristo, uništivši stotine domova i objekata.

“Izgleda vrlo zastrašujuće. S obzirom na brzinu širenja, vrlo nam je teško postići bilo kakvu kontrolu vatre”, rekao je zapovjednik snaga za borbu protiv prirodnih katastrofa Carl Schwope novinarima.

U subotu se očekuje da će vjetar puhati s juga te da će se požar širiti prema selima kao što je Mora s 14 000 stanovnika, kao i gradu Las Vegasu , rekli su vatrogasni dužnosnici.

Zbog ekstremne suše koja traje više od dva desetljeća šumovite planine i doline postale su poput baruta, rekao je stručnjak za požar Stewart Turner. “Požar se širi mnogo brže nego što smo očekivali”, rekao je Turner dodavši da je posrijedi “vrlo ozbiljan požar”.





Komentari

komentar

You may also like